Ranking: 1800
Nick na Kurniku: jedrus07
Wysłany: 2007-01-04, 22:28
Wiesz, oczywiście potrzebna jest świetna strategia, żeby móc gdzieś udeżyć... Ale samą strategią raczej się nie wygrywa i potrzebne są te uderzenia :-) Ostatnio z Fritzem patrzyłem partie z Russian Superfinal- te które nie kończyły się remisem (niektóre remisy też) zawdzięczają to świetnej taktyce zazwyczaj i omijaniu gróźb.
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2007-01-04, 22:46
jedrus07 napisał/a:
Ktoś tak ładnie powiedział, ale zapomniałem kto:
'Tactics flow from superior position'
Czyli taktyka wypływa z przewagi pozycyjnej
O wlasnie!!! :-D. Wiec NAJPIERW potrzeba na tyle silnej/slabej pozycji, aby moc przeprowadzic taktyczne uderzenie (kombinacje). Oczywiscie do poziomu 2100-2200 taktyka odgrywa BARDZO duza role. Niemniej znacznie mniejsza niz sugeruje to pan de la Maza!
jedrus07 napisał/a:
Ale samą strategią raczej się nie wygrywa i potrzebne są te uderzenia
Owszem - summa sumarum endum - wygrywa sie w koncu taktykiem albo matykiem :-P ;-). Niemniej BEZ strategii nie przeskoczysz poziomu 1900! :-( 8-)
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 2000 Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Skąd: Rabka/Kowalewo
Wysłany: 2007-01-05, 09:33
demon_szybkosci napisał/a:
Owszem - summa sumarum endum - wygrywa sie w koncu taktykiem albo matykiem . Niemniej BEZ strategii nie przeskoczysz poziomu 1900!
Pozwolę sobie na zaprzeczenie.
Chociaż zależy o jakiej strategii mówimy. Jakieś zrozumienie pozycji ma każdy,
nawet mój syn, nie zapomnę jak przeciwnik bił mu skoczka gońcem na f6, a on nie odbił pionem bo nie chciał zdwajać pionów
Drugiego plusiak zrobiłem wygrywając mistrzostwa podhala(pierwszego w kowalewie)
Wszystkie partie wygrywałem po grubych błędach przeciwnika, a ich poziom był słaby, zwłaszcza że grłem po długiej przerwie(3-4 lata)
Warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie grania gambitów, chodzi o partie szybkie(P'15 - P'5). Wielu przeciwnikłw po prostu głupieje i zaczyna myśleć.
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: redjok Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2007-01-05, 11:53
mrozik napisał/a:
Warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie grania gambitów, chodzi o partie szybkie(P'15 - P'5). Wielu przeciwnikłw po prostu głupieje i zaczyna myśleć.
a moze tym tempem (w dodatku w necie) grać schematycznie zby przeciwnik nie myślał (przykładał się) i wtedy czekać na jakiś "gruby" błąd ? ;-)
Ja co do gambitów lubie królewski i hetmański,dzięki czemu mam lepszą pozycje do działąń taktycznych niż pozycyjnych.Gambit ółnoccny mnie nie przekonuje,bo po Sf6 Gg5 trzeba grac Ge2 żeby nie byłó zdublowanego piona
Ranking: 1186
Nick na Kurniku: Dickman
Wysłany: 2009-09-24, 23:06
Gambity czasem się przydają. moim ulubionym jest gambit duński - północny przyznam szczerze że po raz pierwszy spotkałem się z nim kilka lat temu i grając czarnymi. przyznam że byłem zaskoczony trochę ale gra skoczkami w tym konkretnym przypadku okazała się skuteczna (zapisu partii nie prowadziłem wiec go nie odtworzę).
Drugim ulubionym przeze mnie gambitem jest Gambit Gedulta (1.d4 d5 2.e4 d:e4 3.f3.)
Wysłany: 2009-09-25, 02:21
Łukasz Lissowski napisał/a:
Gambit Gedulta
Pierwsze slysze o takiej nazwie tego gambitu! . Jednak interesuje mnie pytanie - czy ulubiony ten gambit jest dla ciebie gdy grasz bialymi czy czarnymi? Po czym poznajesz, ze gambit jest poprawny, a po czym ze nie jest?
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: fatymid
Wysłany: 2010-07-16, 17:01
A co powiecia na gambit irlandzki ? (1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Sxe5 Sxe5 4. d4)
_________________ W stadium otwarcia mistrz szachowy powinien grać dokładnie, zgodnie z podręcznikiem, w grze środkowej jak czarodziej, w końcówce jak maszyna-Rudolf Spielmann
www.partiemistrzow.npx.pl
Wysłany: 2010-07-17, 17:50
Ciekawy i chyba dosc podobny do gambitu Halloween. Niemniej jesli dobrze czuje, to chyba z mniejszymi szansami bialych na remis
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: fatymid
Wysłany: 2010-07-17, 18:20
Chce się dowiedzieć czy ten gambit jest do czegoś przydatny.Jak analizowałem go w Cheesmasterze to wyszło że powalczyć można.Wydaje mi się że oddając skoczka za pionka białe zyskują silne centrum kosztem ścieśnienia czarnych figur.
_________________ W stadium otwarcia mistrz szachowy powinien grać dokładnie, zgodnie z podręcznikiem, w grze środkowej jak czarodziej, w końcówce jak maszyna-Rudolf Spielmann
www.partiemistrzow.npx.pl
Wysłany: 2010-07-17, 18:30
Na pewno moze okazac sie przydatny do tego, aby sprawdzic jak sobie poradzisz bialymi i czarnymi z niepoprawna gra (dla czarnych - zadanie wygrac przymujac niepoprawne poswiecenie, a dla bialych - cisnac na maxa i zremisowac albo przynajmniej stworzyc maxymalne trudnosci przeciwnikowi). Nie pamietam, aby ktokolwiekgral mi go wiecej niz 2-3 razy na 20+ tys. partii na kurniku. Za duze ryzyko, wiec niewiele osob decyduje sie go stosowac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum