Ranking: 1600
Nick na Kurniku: michalv4
Wysłany: 2009-12-23, 20:40 Sycylijka
ma ktoś może jakieś porządne opracowanie obrony sycylijskiej z wszelkimi możliwymi wariantami i ładnymi opisami? Byłbym bardzo wdzięczny za linki wszelkiego rodzaju, bo nie moge niczego przyzwoitego znaleźć, a troche szkoda mi 50zł na książke.
Z góry dzięki! Pzdr misiek
Wysłany: 2009-12-23, 21:37
no właśnie chodziło mi o eksperci... , ale chciałbym jakieś w miare opracowanie tak dla I kategorii. To by mnie urządzało, bo niedługo gram na IV lidze i tam pierwsze kat. cuda grają, a ja trace tylko czas przy szachownicy.
Ranking: 2350
Nick na Kurniku: kspttw
Wysłany: 2009-12-23, 21:44
To ja ci od razu powiem, że nie masz szans pobieżnie poznać sycylijki. To jest prawdziwy ogrom wariantów i do tego często bardzo zawiłych, już nie mówiąc, że tam trzeba jeszcze to bardzo dobrze rozumieć. To już lepiej graj ałapina, albo zamknieego sycyla.
Ranking: 2350
Nick na Kurniku: kspttw
Wysłany: 2009-12-24, 23:27
misiek1994 napisał/a:
Najlepiej dla obydwu: dla czarnych podstawy jakichś tam fajerwerków, a dla białych tak ogólnie.
To od tego trzeba było zacząć.
Dla białych to pisałem wcześniej - wg mnie nie da się powiedzieć tak ogólnie. Jeśli nie wiesz jak to grać, to graj co innego. Nawet podstawy w sycylijskiej to ogrom materiałów.
Dla czarnych z tego co zrozumiałem grasz smoka. Generalnie by wypadało jakąś fajną książkę kupić, choć i tutaj (w zależności od wariantów) może być b. trudno nauczyć się czegokolwiek w kilka dni. W internecie raczej żadnych materiałów nie znajdziesz. Jedynie możesz spróbować poszukać w bazie danych pozycji jakiś sensownych zawodników - najlepiej w Mega lub Twicach. No i zobaczyć jak oni to grają. Czasem tak robię, jak nie mam czasu na naukę jakiegoś wariantu...
Wysłany: 2009-12-28, 10:13
Dobra, widze że to nie bardzo ma sens. Narazie śledze warianty z rybki, ale tam zero opisów. A tak poza tym to białymi gram smoka, bo czarnymi to nie bardzo mam wybór (zaleznie od tego, co zagra przeciwnik).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum