FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sycylijka
Autor Wiadomość
misiek1994 
User
Staram sie (czasami)

Ranking: 1600
Nick na Kurniku: michalv4
Wysłany: 2009-12-23, 20:40   Sycylijka

ma ktoś może jakieś porządne opracowanie obrony sycylijskiej z wszelkimi możliwymi wariantami i ładnymi opisami? Byłbym bardzo wdzięczny za linki wszelkiego rodzaju, bo nie moge niczego przyzwoitego znaleźć, a troche szkoda mi 50zł na książke.
Z góry dzięki! Pzdr misiek

kspttw 
User
szachowy amator

Ranking: 2350
Nick na Kurniku: kspttw
Wysłany: 2009-12-23, 20:53   

Nie no sycylijka to potężny debiut, jakoś nie wyobrażam sobie jej opisanie przy pomocy kilku książek :)

Najbardziej do twojego opisu pasuje książka eksperci przeciwko sycylijskiej, ale to naprawde niewielka liczba możliwości.

misiek1994 
User
Staram sie (czasami)

Wysłany: 2009-12-23, 21:37   

no właśnie chodziło mi o eksperci... , ale chciałbym jakieś w miare opracowanie tak dla I kategorii. To by mnie urządzało, bo niedługo gram na IV lidze i tam pierwsze kat. cuda grają, a ja trace tylko czas przy szachownicy.

kspttw 
User
szachowy amator

Wysłany: 2009-12-23, 21:44   

To ja ci od razu powiem, że nie masz szans pobieżnie poznać sycylijki. To jest prawdziwy ogrom wariantów i do tego często bardzo zawiłych, już nie mówiąc, że tam trzeba jeszcze to bardzo dobrze rozumieć. To już lepiej graj ałapina, albo zamknieego sycyla.

misiek1994 
User
Staram sie (czasami)

Wysłany: 2009-12-24, 14:10   

Nie mówie, że pobieżnie: znam podstawy tj. dragon, troche ałapina i zamkniętego, ale jak mi facet gra jakeiś tam f4 białymi, albo c4 to ja sie gubie.

//EDIT: Tak na marginesie możesz mi wskazać pare książek na ten temat? Bo na linki to już nie licze.

kspttw 
User
szachowy amator

Wysłany: 2009-12-24, 15:11   

Cytat:
Nie mówie, że pobieżnie: znam podstawy tj. dragon, troche ałapina i zamkniętego, ale jak mi facet gra jakeiś tam f4 białymi, albo c4 to ja sie gubie.

Zaraz zaraz. Dla którego koloru ty szukasz materiałów??

misiek1994 
User
Staram sie (czasami)

Wysłany: 2009-12-24, 23:01   

Najlepiej dla obydwu: dla czarnych podstawy jakichś tam fajerwerków, a dla białych tak ogólnie.

kspttw 
User
szachowy amator

Wysłany: 2009-12-24, 23:27   

misiek1994 napisał/a:
Najlepiej dla obydwu: dla czarnych podstawy jakichś tam fajerwerków, a dla białych tak ogólnie.

To od tego trzeba było zacząć.

Dla białych to pisałem wcześniej - wg mnie nie da się powiedzieć tak ogólnie. Jeśli nie wiesz jak to grać, to graj co innego. Nawet podstawy w sycylijskiej to ogrom materiałów.

Dla czarnych z tego co zrozumiałem grasz smoka. Generalnie by wypadało jakąś fajną książkę kupić, choć i tutaj (w zależności od wariantów) może być b. trudno nauczyć się czegokolwiek w kilka dni. W internecie raczej żadnych materiałów nie znajdziesz. Jedynie możesz spróbować poszukać w bazie danych pozycji jakiś sensownych zawodników - najlepiej w Mega lub Twicach. No i zobaczyć jak oni to grają. Czasem tak robię, jak nie mam czasu na naukę jakiegoś wariantu...

misiek1994 
User
Staram sie (czasami)

Wysłany: 2009-12-28, 10:13   

Dobra, widze że to nie bardzo ma sens. Narazie śledze warianty z rybki, ale tam zero opisów. A tak poza tym to białymi gram smoka, bo czarnymi to nie bardzo mam wybór (zaleznie od tego, co zagra przeciwnik).

kspttw 
User
szachowy amator

Wysłany: 2009-12-28, 12:03   

misiek1994 napisał/a:
A tak poza tym to białymi gram smoka, bo czarnymi to nie bardzo mam wybór (zaleznie od tego, co zagra przeciwnik).

?? Jak można grać białymi smoka? Czy ty wiesz, ile jest różnych odpowiedzi dla czarnych w sycylijskiej??

A czarnymi masz właśnie ogromny wybór - dlatego jest to tak trudne do opanowania.

rutra 
User

Nick na Kurniku: rutraartur
Wysłany: 2009-12-30, 21:13   

Ja znam fajerwerek dla białych 2. Bc4 :lol:

Zastanawiam się co niektórzy widzą w ruchu 2. Bc4, w obronie sycylijskiej. Czyżbym miał się nabrać na szewskiego?

Na chessgames.com nie znalazłem partii 1. e4 c5 2. Bc4

Cóż gram 2. ... Nc6

Co sądzicie o tym posunięciu???

Odpowiedz do tematu