Ni mniej ani wiecej tylko tu włąsnie piszemy o tym jak radzi sobie hetman w walce przeciw dwóm lub trzem figurom lekkim. W tej poniższej kuriozalnej pozycji ruch mają czarne, ..okazuje się iż uzyskuję elegancko remis manewrem: 1. Ge7+! po zbiciu gońca są widełki z szachem na hetmana...a więc 1. ... Ke8 2. Gf6 po odepchnięciu króla goniec wraca gdzie stał, i nie przechodzi tutaj niestety 2. Sg6 wobec Kf7 2. ... Hf2 -lub dowolnie ale dać szacha nie może....3. Gg7! czarne ustawiły twierdzę. zaminowane są dla białego króla pola f6, f7, f8, g6, h6. i teraz np. Hh4+ Kg8 Hh5 Gf6 Hh6 Gg7 He6+ Kh7 itd...remis
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2006-10-29, 01:41
mol_ksiazkowy napisał/a:
1. Ge7+! po zbiciu gońca są widełki z szachem na hetmana...a więc 1. ... Ke8 2. Gf6 po odepchnięciu króla goniec wraca gdzie stał, i nie przechodzi tutaj niestety 2. Sg6 wobec Kf7 2. ... Hf2 -lub dowolnie ale dać szacha nie może....3. Gg7! czarne ustawiły twierdzę. zaminowane są dla białego króla pola f6, f7, f8, g6, h6. i teraz np. Hh4+ Kg8 Hh5 Gf6 Hh6 Gg7 He6+ Kh7 itd...remis
: Pytanie do znawcow - czy sa realne szanse, aby moc wygrac koncowa pozycje, czy tez nie ma takich cudow, aby przy poprawnej grze jedna ze stron mogla wygrac?
[ Dodano: 2006-10-31, 03:15 ]
mol_ksiazkowy napisał/a:
jak radzi sobie hetman w walce przeciw dwóm lub trzem figurom lekkim.
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1000
Nick na Kurniku: mol_ksiazkowy, marcowy_docent, i... munoz
Wysłany: 2006-11-04, 00:09
demon_szybkosci napisał:
Cytat:
Pytanie do znawcow - czy sa realne szanse, aby moc wygrac koncowa pozycje, czy tez nie ma takich cudow, aby przy poprawnej grze jedna ze stron mogla wygrac?
nie wiem, ale raczej to bity remis, dodam ze partia była wg mnie nizeła i dostarczyła -mocnych wrazeń, obie strony próbowały dać H mata na ostatniej linii, ale jakoś rozeszło sie po kosciach...zwłaszcz ze czarnymi grał sam demon szybKOSCI. :-P
w tej ostatniej partii po mocnym wstepie nastapiło nie co motania przez obu graczy az w 40 pos. podstawiłem H.....: 40 c3+ ?, zamiast H:g2 co chyba dałoby remis....oto ta poza:
Pytanie do znawcow - czy sa realne szanse, aby moc wygrac koncowa pozycje, czy tez nie ma takich cudow, aby przy poprawnej grze jedna ze stron mogla wygrac?
nie wiem, ale raczej to bity remis, dodam ze partia była wg mnie nizeła i dostarczyła -mocnych wrazeń, obie strony próbowały dać H mata na ostatniej linii, ale jakoś rozeszło sie po kosciach...zwłaszcz ze czarnymi grał sam demon szybKOSCI. :-P
w tej ostatniej partii po mocnym wstepie nastapiło nie co motania przez obu graczy az w 40 pos. podstawiłem H.....: 40 c3+ ?, zamiast H:g2 co chyba dałoby remis....oto ta poza:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum