Ranking: 1000
Nick na Kurniku: mol_ksiazkowy, marcowy_docent, i... munoz
Wysłany: 2006-12-06, 19:45 Motyw: szach i ....zdobycie przewagi
Bywa nieraz tak, że skutkiem zaszachowania krola można uzyskać wstep do ładnej kombinacji (zdobycie figury czy lepszej pozycji etc) lub coś wymusić itd... Własnie w tym watku można /należy pisac o tych sprawach.... Typowy przykład: jako że po roszadzie biały krol stoi na g1, wiec czarne grając Hb6+ mogą zdobyć niebronioną figurę, czy choćby piona b2 etc....Innym znów razem dając szacha np gońcem otwieramy linię na ktorej on stał i może to być wstep do jakiegoś motywu itd. Tu mam przykład ciekawy (diag) a całkiem prosty, tj. pozycja z partii Miles - Timman, ostatnim ruchem czarnych było 17. ... fe5. Teraz białe mogą: 18. S:e7+ i po H:e7 np. Hd5+ . Ale można dużo lepiej: 18. Hd5+ ze zdobyciem hetmana lub gońca.....Pochwalcie sie ładnymi zagraniami z waszych partii, ktore pasują do tego schematu! Mam nadzieje, ze dacie tu tego tyle. ze serwer padnie..... :-P
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2006-12-06, 22:58
Mysle, ze to nielatwy temat, niemniej mile widziane przyklady z wlasnej praktyki!
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2010-01-31, 19:59
Ładane! Szach i pędem na pozycję aby łapać po wyjściu z blokady
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2010-02-09, 00:53
Ladne wtracenie! Ostatnio mialem b.rzadki przypadek w ktorym, aby uzyskac lepsza pozycje (przewage) musial chwilowo zostawic odbicie hetmana i najpierw dorobic H z szachem! Jesli beda chetni, aby sie posmiac z tego, to moge poszperac w statystykach i wkleic diagram
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1020
Nick na Kurniku: grizzdow
Wysłany: 2010-02-24, 17:06
a mi się zdaje że to bardzo dobry pomysł
najpierw gońcem zbijemy skoczka który za chwilę zostanie zbity przez pionka z b6, potem jedziemy wieżą z f6 na e6 bijąc pionka i robiąc klejnego szacha, potem nie pozostaje czarnym nic innego jak królem zbicie tej wieży na e6 bo nie chcą stracić hetmana.
w tej sytuacji nie pozostaje nam nic innego jak hetmanem ruszyć na f6 i wtedy jest bodajże mat
znajac życie to pewnie jakaś gafę zrobiłem i czegoś nie zauważyłem ;p ;p
PS. Edit bo właśnie zauważyłem że czarne wierzę mogą również pionkiem zbić ale to i tak nic nie daje bo gdy hetman pójdzie na pierwotne miejsce wieży (f6) to i tak jest mat ;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum