Ranking: 1600
Nick na Kurniku: tomorek86
Wysłany: 2009-07-11, 23:23
Chodzi Ci o to, że po 12. exd6 białe bija pionka hetmanem i grozi mat na polu h2 z ciężką obroną, której Tomek nie widzi, ponieważ pionek na c4 jest cichym zabójcą. Skąd ta pozycja? Dziwny debiut...
Nick na Kurniku: vuiek1991
Wysłany: 2009-07-11, 23:36
Sycylijska, dziwna ponieważ spartolona przez czarne.
Tomrejten napisał/a:
Chodzi Ci o to, że po 12. exd6 białe bija pionka hetmanem i grozi mat na polu h2 z ciężką obroną
Sęk w tym, że jak zagrałem 12.exd6, to już było po wszystkim, zero szans na obronę (chyba, że przeciwnik by się rypnął) mimo dużej przewagi materialnej.
Oto partia i analiza, prawie samodzielna
Chessmaster pomógł tylko zauważyć mata po 12.exd6, reszta moja.
1. e4 c5
2. Nf3 Nc6
3. c3 e6
3...e6 ma na celu przygotowanie do uderzenia na centrum 4...d5, ale jest to zbędny ruch, ponieważ mogę zaatakować centrum pierwszy poprzez 4.d4
4. Bb5 Qb6?
4...Qb6 jest sprzeczne z zasadą mówiącą, że że wczesne wprowadzanie hetmana do gry jest błędem, jeśli nie ma dobrego, logicznego uzasadnienia. Tutaj go właśnie nie ma. O wiele lepszym sposobem na zaatakowanie gońca jest 4...a6.
5. Bxc6 c4??
Absolutny brak logiki, oddanie skoczka za darmo. O niebo lepsze jest 5...Qxc6 z groźbą 6...Qxe4+.
6. Ba4 Bd6
7. O-O Nf6??
Raj podstawia się pod widełki 8.e5.
8. Bc2??
Miałem figurę więcej i byłem zbyt rozluźniony. Nie zauważyłem szansy zdobycia figury za piona.
8... Ng4?
Zbędny ruch, skoczek oddala się od centrum i idzie w miejsce, w którym i tak nic nie zdziała.
9. h3 h5??
Dobrowolne oddanie materiału.
10. hxg4 hxg4
11. e5
Jedyny sposób, żeby nie oddać skoczka darmo.
11... gxf3
12. exd6??
Choć z pozoru to dobry ruch, prowadzi do katastrofy. 12...Qxd6 13.g3 Qd5 14.Bg6 fxg6 15.Qc2 Rh1+ 16.Kxh1 Qh5+ 17.Kg1 Qh3 18.Qxg6+ Kf8 19.Qe8+ Kxe8 20.Re1 Qg2#
12... Qxd6
13. g3 Qd5
14. d3?
Znacznie przyspiesza katastrofę
14... Qh5
15. Bh6 Qxh6
16. Qxf3 Qh2#
0-1
Wniosek: uważaj otwarte kolumny, gdzie przeciwnik ma wieżę, a które sąsiadują z Twoim królem
_________________ "Les pions sont l'âme des échecs" -Philidor
Wysłany: 2009-07-11, 23:53
Hmm, partia była grana na 30 m więc po co się w takiej partii rozluzniać? wiec to jest nauczka na przyszłość, że nawet przy przewadze trzeba uwazac na pułapki.
Słuchaj, a nie lepiej z żywym człowiekiem pograć? (z martwym się nie da)
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2009-07-12, 02:03
Vujek1991 napisał/a:
Wniosek: uważaj otwarte kolumny, gdzie przeciwnik ma wieżę, a które sąsiadują z Twoim królem
Mysle, ze wniosek chyba nieco zbyt uproszczony. Jesli mozesz to poszukaj i poanalizuj przyklady w ktorych NIE DA SIE obronic przed matem oraz takie w ktorych sie da. Porownaj dlaczego jest w jednych przypadkach mozliwe, a w innych niemozliwe i WTEDY wyciagnij "metawniosek". Za proste wnioski bywaja dosc zgubne. Jak chcesz to jak bede mial chwile wolnego czasu to ci wrzuce pozycje, w ktorej "optycznie" nie ma obrony przed matem, a kazdy Fritz i Rybka po 20min pokaza decydujaca przewage strony "nie majacej obrony"! Przyklad, ktory do dzis dnia jest dla mnie dosc mocno szokujacy (sam odkrylem "dziure w analizach", pomimo ze w ksiazce byl komentarz, ze juz "wor").
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Nick na Kurniku: vuiek1991
Wysłany: 2009-07-12, 10:06
To jest to, że nie łatwo przesłać siecią ironię
Wniosek był żartem
Tomrejten napisał/a:
Słuchaj, a nie lepiej z żywym człowiekiem pograć?
Gdybym napisał zmyślone imię i nazwisko zamiast Raj, nie zorientowałbyś się, że to partia z maszyną
Głównie dlatego, że nie reprezentuje stałego poziomu gry. Debiut - okropny, niczym słaba V kategoria, ale mata w 8 posunięciach zobaczył Chociaż to może zbyt nierówny poziom gry nawet jak na człowieka.
Z żywymi ludźmi też gram. Akurat wrzuciłem to, ponieważ nawet analizując partię byłem pewien, że to 14.d3 było decydującym błędem. Dopiero CM pokazał mi, że ta partia była przegrana w momencie, kiedy wydawało mi się, że znalazłem sposób na nie utratę skoczka bez niczego
Póki co klub jest zamknięty w lipcu, a nie mam znajomych, którzy mi dorównują. Poza tymi klubowymi, z którymi nie mam kontaktu poza klubem, no i poza tatą, z którym grywam czasem, bo gra na diagramie z niewidzialnym przeciwnikiem jest mniej emocjonująca
_________________ "Les pions sont l'âme des échecs" -Philidor
Wysłany: 2009-07-12, 10:46
Vujek1991 napisał/a:
Póki co klub jest zamknięty w lipcu, a nie mam znajomych, którzy mi dorównują. Poza tymi klubowymi, z którymi nie mam kontaktu poza klubem, no i poza tatą, z którym grywam czasem, bo gra na diagramie z niewidzialnym przeciwnikiem jest mniej emocjonująca
Właśnie te emocje w szachach są najlepsze.
No i oczywiście piękno gry.
No to pozostaje gra na kurniku dłuższych partii lub ze mną na gg.
Pozdrawiam
PS.
A jeżeli chodzi o atak Hetmana z gońcem i wieżą na króla to ostatnio na szacharni pojawiła się partia mistrzów:
Vachier-Lagrave,Maxime (2703) - Svidler,Piotr (2739)
[C89] Partia hiszpańska
Właśnie te emocje w szachach są najlepsze.
No i oczywiście piękno gry.
No to pozostaje gra na kurniku dłuższych partii lub ze mną na gg.
Pozdrawiam
=======================
PS.
A jeżeli chodzi o atak Hetmana z gońcem i wieżą na króla to ostatnio na szacharni pojawiła się partia mistrzów:
Vachier-Lagrave,Maxime (2703) - Svidler,Piotr (2739)
[C89] Partia hiszpańska
=====================
Pewno ta partia bedzie komentowana przez wszystkie najwazniejsze portale internetowe..
Ustawianie do tej partii diagramow szachowych ,ma na celu zachecanie szachistow do przegladanie tej gry.
Ta partia potrzebuje 8 diagramow szachowych .Ja ustawiam Tylko trzy diagramy_ skromnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum