Ranking: 1866
Nick na Kurniku: mattihau Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2007-04-06, 16:20 MECZ KORESPONDENCYJNY
Witam
Na forum szachisty pojawiła sie propozycja rozegrania meczu między naszymi forami:)
Mecz był by to korespondencyjny, na przeciwko siebie drużyny złożone z uzytkowników forum z szachista.com i userów z chess.yoyo.pl (czyli nas).
I tu pytanie i ankieta do was:)
Czy powinniśmy przyjąć to wyzwanie? - tutaj należy rozpatrzyć czy złożymy drużynę która będzie wstanie konkurować z doświadczonymi graczami, i czy wytrzymamy trudny meczu który będzie trwał ładne pare miesięcy ?
Kto ewentualnie był by chętny zagrać? - proszę o wypowiedzi w tym temacie każdego który by chciał zagrać ! Proszę także rozpatrzeć fakt ze mecz to zobowiązanie na długi czas:)
Ankieta ustawiona na 6 dni bo zobowiązałem się za tydzień dać odpowiedź !
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2007-04-07, 13:36
Czyżby redjok wątpił że nie podoła trudom meczu? Że zrezygnuje w jego trakcie? A może jest inna przyczyna niechęci do podjęcia rzuconej rękawicy?
Na www.szachista.com forumowicze rozegrali 2 mecze wewnątrzforumowe.
Ia od "Środa, 23 Listopad 2005 , 22:19" do " 02 Kwiecień 2006 , 10:37"
Ib od "Środa, 23 Listopad 2005 , 23:44" do "Środa, 25 Styczeń 2006 , 23:25"
Zaznaczam, że turniej był jak na korespondencyjniaka w tempie blicowym. Teraz powinno być tempo troszkę wolniejsze (czas na konsultacje wewnątrz drużyny - forumowiczów).
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: redjok Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2007-04-07, 15:25
Nie wiem czy byłbym w stanie podołać.
Jedn.o jest pewne nie wezmę w nim udziału.
A co do tego typu przedsiewzięc widzę, że jest ciężko zmobilizować ludzi patrzcie jak wyszły ligi KLPS i inne turnieje
Szczerze życzę powodzenia i obiecuję że będę śledził przebieg
Ranking: 1866
Nick na Kurniku: mattihau Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2007-04-10, 09:24
Do końca ankiety zostały 2 dni... nie wiem jakie są wyniki ale,
Chęć zagrania w tym meczu zgłosili: Ja, Pic, vego - to troche mało jak na podjecie takiego wyzwania ;(
Jeśli nic się nie zmieni i nie będzie przynajmniej 5 osób chetncyh do zagrania, to wynik ankiety nie bedzie wiążący i odmówie gry... odrzucimy wyzwanie...
więc do boju liczyłem tutaj na mola, demona, klra jedrusia...
P.S. NIE RÓBMY WSTYDU BO SZACHISTA CAŁY CZAS PATRZY NA NAS Z GÓRY
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: redjok Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2007-04-10, 18:59
Cytat:
P.S. NIE RÓBMY WSTYDU BO SZACHISTA CAŁY CZAS PATRZY NA NAS Z GÓRY
Patrzył, patrzy i będzie patrzył odpowiedź poniżej bez komentarza [ bo i co komentować ]
Cytat:
[Wczoraj 20:48] mattihau: ... ;( najgorsze jest to że spadliśmy do 10 userów obecnych przez 48 ostatnich godzin... zrobilo się kólko wzajemnej adoracji nie forum ;(
Ranking: 1684
Nick na Kurniku: piotrja,osator,1991on
Wysłany: 2007-04-10, 20:32
Ja mogę zagrać ale dopiero po 25 kwietnia
_________________ "I am the best player in the world and I am here to prove it." - Bobby Fischer
"Na wojnie nie ma nagród za zajęcie drugiego miejsca" - Gen. Omar Bradl
Przepisy gry ICCF
4. Posunięcia i proponowane warianty
(f) Proponowane warianty obowiązują do chwili, w której odbiorca wykona
posunięcie różniące się od proponowanego.
6. Czas do namysłu i kary
(f) Posunięcia z przyjętego wariantu są wliczane odpowiadającemu do czasu zużytego na pierwsze posunięcie z tego wariantu.
A tak przy okazji (po przeglądnięciu historii wpisów):
tpp napisał/a:
Co do czasu i tempa gry.
Jeżeli to ma być partia konsultacyjna, to (przynajmniej według mnie) powinno być minimum 7 dni na posunięcie. A dlaczego? Należy przecież: wymyślić posunięcie, przesłać do drużyny, obronić je (przedyskutować: co, dlaczego, z jakim planem gry, na podstawie jakiej oceny pozycji, ustalić plany taktyczne, ...)
estoril napisał/a:
No nie wiem , chyba to nie będzie partia konsultacyjna.Takie coś mogłoby się szybko zamienić w walkę kompów albo mecz arkoski kontra ktoś tam od nas.Chociaż oczywiście jak chcecie.Może się mylę.
To jednak JEST partia konsultacyjna bo gra kilku na kilku jedną partyjeczkę.
konsultacyjna = uzgadniamy wspólnie posunięcie
Dodam tylko, że uzgadniać należy nie tylko posunięcie, co plan gry. Dodam również, że nie chodzi o ilość uczestników meczu ale o ich jakość = solidność. Jednak powinna to być jednak reprezentacja forum. Dlatego w każdej chwili rozszerzenie składu drużyny jest możliwe, a nawet wskazane.
Celem meczu nie jest wygrana, ale poprzez wspólne analizowanie poprawa własnego spojrzenia na szachy. Oczywiście bardzo dobrze jest wygrać, ale jeszcze lepiej jest coś z meczu wyciągnąć na przyszłość.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2007-04-12, 21:09
Ja proponuję zagrać. "Odważna czwórka" pokaże co to honor. Reszta będzie się przecież mogła przyłączyć. Sęk w tym, że ta "reszta" to gadacze i blicarze. Ale może ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum