Jest juz pozycja (przynajmniej u mnie teraz 15:09) po ruchu 27.Wd1 i mowiac szczerze bardziej mi sie podoba pozycja CZARNYCH (czyli Carlsena). Wierze jednak, ze najmocniejsze silniki na swiecie raczej nie wskazuja jako przegranej dla czarnych. Wedlug mnie moze byc w okolicy "dynamicznej rownowagi". Czyli po mojemu: JESLI biale beda w stanie zneutralizowac atak (glownie te piony, ktore ida srodkiem jak taran!) i wymienia kilka figurek, wowczas czarne musza sie ratowac wiecznym szachem albo przejsc do koncowki typu "lekka figura na czysto". Niemniej z zaciekawieniem patrze co sie bedzie dzialo, bo na pewno Carlsen nie odpusci, a Szirow "z ogniem na szachownicy" czuje sie jak Rybka w wodzie! Stawiam na to, ze Carslen NIE PRZEGRA! (jesli Szirow zagra dokladnie to remis, a jesli zagra jak najlepszy silnik wskazuje to po 30-40r bedzie mial wygrana).
PS. Widac "golym okiem", ze dawni "romantycy" juz dawno by mieli polowe figur mniej (poswieciliby niepoprawnie i opadlby kurz i podziekowaliby za gre). Obecna komplikacja motywow strategiczno-taktycznych przy poziomie bliskim 2800 daje niesamowite pozycje (wlasnie tego typu)! Dynamiczne pozycje (tylko nie jednostronne) w ktorej w zamian za material jest rekompensata pozycyjna sa najpiekniejsze dla moich oczu. Co prawda nie twierdze, ze gra "czysto" pozycyjna czy taktyczna jest slaba, niemniej polaczenie "wody z ogniem" to juz uczta dla oczu i umyslu .
PS. Pewnie Garik zaciska piesci i mysli co tu zrobic z geniuszem z Lotwy?
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Doceniam . Tylko nie zapominajmy, ze mozna tez oddac figure (za piony) za odparcie ataku. No i jesli sie nie myle to silnik szachowy ma chyba "bardziej krzemowe nerwy", wiec zazwyczaj potrafi lepiej sie bronic przed atakiem. Myle sie?
PS. Jakby sie ktos pyta to sprawdzila sie moja przepowiednia magiczna . Remis przez powtorzenie posuniec (cos w rodzaju wieczniaka, tylko bez +), wiec Carlsen nadal NIEPOKONANY!!! Az ciekaw jestem czy biale (wg oceny silnych GM i silnikow) mialy mozliwosc grac "na wygrana". Bo jesli nie to analiza "dosc plytka", biorac pod uwage to, ze czarne sie z pionami w tej partii nieliczyly
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Az ciekaw jestem czy biale (wg oceny silnych GM i silnikow) mialy mozliwosc grac "na wygrana". Bo jesli nie to analiza "dosc plytka", biorac pod uwage to, ze czarne sie z pionami w tej partii nieliczyly
Rybka i Robbolito były zgodne: czarnymi grały na powtórzenie posunięć a więc tak jak Carlsen, natomiast białymi zamiast Qh3 zagrały Rf3 uniknęli więc powtórzenia posunięć i przegrały.
W takiej bijatyce czasem silniki nie radzą sobie z oceną pozycji zresztą ludzie też bo nie sposób przewidzieć co się z tego wykluje.
_________________ Im kot starszy tym ogon twardszy
Partia L'Ami - Harikrishna trwała 7,5 godziny i 127 ruchów. Remis.
To JEDNOZNACZNY dowod na to, ze lepiej jest zagrac 10-12 ruchow i podpisac remis po 10min gry
1. M. Carlsen 8½
2. A. Shirov
V. Kramnik 8
4. H. Nakamura
V. Anand 7½
6. S. Karjakin
V. Ivanchuk 7
8. L. Dominguez
P. Leko 6½
10. F. Caruana 5½
11. L. van Wely
N. Short 5
13. S. Tiviakov
J. Smeets 4½
Do tej pory obaj zawodnicy grali z prędkością światła, bo i nad czym tu myśleć? Chyba wszystkie ruchy są oczywiste? Short miał o prawie 3 minuty więcej na zegarze, niż w pozycji wyjściowej, a Smeets ponad jedną. Teraz Short po raz pierwszy pomyślał nad posunięciem (10 minut) i wykonał przegrywające
8 Gg5
po którym wygrywa zarówno Hf8 jak i Hg8, wobec czego nastąpiło (po godzinnym namyśle!)
8.... He8
Short zamyślił się na jeszcze dłużej, bo ponad godzinę i wymyślił przegrywające
9 Sh4 Kg5
10 Sd2
Teraz Smeets myślał 20 minut. Miał dwa oczywiste ruchy do wyboru - He6 i d6, oba wygrywają. Zamiast tego wynalazł
10... Kh6
11 Sf5 Kg6
12 Sh4 i remis, chociaż można się było jeszcze dalej wygłupiać - Kh5 Hf3 Kg5 Hg3 Kh5 Hf3 Kh6 Hf4 g5 Hf6 Kh5 Sf5 Hg6 Sg3 i wieczniak
Ale co by nie mówić, partia efektowna.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ranking: 1866
Nick na Kurniku: mattihau
Wiek: 21 Dołączył: 18 Sie 2006 Posty: 832 Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2010-02-07, 12:34
adse napisał/a:
Wyniki turnieju A w Wijk aan Zee
Coruschess'2010:
1. M. Carlsen 8½
2. A. Shirov
V. Kramnik 8
4. H. Nakamura
V. Anand 7½
6. S. Karjakin
V. Ivanchuk 7
8. L. Dominguez
P. Leko 6½
10. F. Caruana 5½
11. L. van Wely
N. Short 5
13. S. Tiviakov
J. Smeets 4½
Mam wrażenie, że takie pierwsze miejsce będziemy coraz częściej i bardzo długo oglądać... każda porażka Magnusa staje się małą sensacją! A przecież to dopiero początek jego współpracy z Garikiem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum