Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2007-10-10, 15:34
grzegorz2107 napisał/a:
W CM wchodzisz klikasz na grę i grasz.
Ano, klikasz i grasz.
A co z ustawieniami?
Używasz tylko standardowych?
A skąd wiesz z jaką siłą gra program na standardowych ustawieniach?
Może grasz na średnio-słabym poziomie ustawień?
O ile pamiętam, to "szachy 98" mają naukę tylko ZASAD GRY. CM10tys. ma deczko więcej.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: szachowymol, mistrzuszachow
Wysłany: 2007-10-10, 18:40
kolokwium napisał/a:
Ano, klikasz i grasz.
* A co z ustawieniami?
* Używasz tylko standardowych?
* A skąd wiesz z jaką siłą gra program na standardowych ustawieniach?
* Może grasz na średnio-słabym poziomie ustawień?
O ile pamiętam, to "szachy 98" mają naukę tylko ZASAD GRY. CM10tys. ma deczko więcej.
Jeśli grasz w tournament to przeciwnik jest dobierany do rankingu. Jeśli chodzi o ustawienia to nie pamiętam, bo kilka miesięcy nie mam juz tego programu, a testowałem inne.
Klr! napisał/a:
Mogę rozumieć, że wygrywasz z nim notorycznie na tym poziomie (bodajże była mowa o ranku 2100..)? Jeśli tak to po prostu powinieneś być z siebie dumny, ale wydaję mi się, że naprawdę dawno nie grałeś w "Szachy 98", gdyż ten program wyciąga o wiele wiele mniej... No chyba, że to tylko mi udawało się go ogrywać na ostatnim (tylko 10-tym poziomie.. ) przy włączonym "pogłębianiu myślenia" i włączonej "książce otwarć", a robiłem to dawno temu, gdy jeszcze nie miałem kategorii..
Nie płakałem.
Klr! napisał/a:
Pewnie, że będziemy dyskutować- w końcu jesteśmy na forum . Nie przypominam sobie, żeby ten program robił analizy partii a już na pewno nie takie jak CM10. Możesz mi przypomnieć jak ta analiza wyglądała? Do tego wydaje mi się, że w "Szachach 98" nie ma mowy o nauce szachów, chyba, że mówimy po prostu o samym, mniej owocnym, graniu z komputerem i nauce na podstawie obserwacji jego zagrań jak i nauce na własnych błędach .
Taki był cel tego tematu i innych-żeby dyskutować. Napisałeś że ja chyba dawno nie grałem w szachy 98-ok 3 lata nie grałem, ale mnie się wydaję żę Ty też dawno nie grałeś, bo ten program ma analizę przy najmocniejszym poziomie gdy grasz z Królem(dokładnie nie pamiętam). W każdym razie mając do dyspozycji dwa programy szachowe CM10th i Szachy 98 chciałem zainstalować kilka już razy te drugie. Jednak jak się pojawiła wypowiedź wcześniej te szachy nie chodzą pod Xp. Dlatego pytam czy nie ma jakiegoś innego programu. W miesięczniku szachowym(nie pamiętam nazwy ale jest w Empiku dostępny-przynajmniej jakiś czas temu) były wypisane programy szachowe, jak np. Tiger, Rebel czy Chess Assistant(ten jest chyba do nauki bardziej). Dlatego pytam czy tutaj każdy używa CM 10th i Fritza? Jeśli są jakieś inne programy to proszę o przedstawienie ich nazw.
Ranking: 1866
Nick na Kurniku: mattihau Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2007-10-10, 22:51
grzegorz2107 napisał/a:
mattihau napisał/a:
że porównywanie tych programów jest bez sensu - nie ta epoka.
A ja ci powiem że nie zawsze masz rację. Zobacz sobie komentarze dotyczące różnych gier. Nieraz starsze wersje są popularniejsze od nowszych(podkreślam nieraz-w zależności od kategorii).
Nie nie mam zawsze racji!! I proszę mi tego nie wypominać bo mój post nie był w tonie że tylko ja i wyłącznie ja mam rację.
Mylisz chyba pewne sprawy co innego popularność i grywalność która się liczy w grach rozrywkowych. Co innego siła "intelektu" programu z roku 1998 i 2006 !
Nie widziałem chyba ani szachów 98 ani CM10th ale zgaduje że ten drugi jest 100 razy bardziej rozbudowany i dysponuje silnikiem o mocy przynajmniej 400pkt rankingowych lepszej.
Ale może się mylę a może obsługa niektórych programów nie polega tylko na kilkam i gram
Ranking: 2000 Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Skąd: Rabka/Kowalewo
Wysłany: 2007-10-11, 00:23
Ja napiszę tak Kiedys Kupowałem pismo "Komputer Świat"
Było tanie i.... no tyle
Dlaczego przestałem, prosty powód zobaczyłem test programów szachowych
Nie było tam Fritza ani Rebel'a i innych cudów algorytmicznych...
A w ocenie programu nie było nawet siły.
Wracając do sprawy, problem w tym po co nam program. Czy chcemy go jak NFS czy inne gry czy jako narzędzie pracy nad szachami.
(mam Fritz 7 i chyba muszę coś z tym zrobic bo PlayChess chce nowego seriala)
a przyokazji co z takimi programami się stało jak Rebel i np Dragon ?
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2007-10-11, 03:28
Jak dla mnie to nie ma bata na RYBKE . Niemniej ZAPPA mocno depcze jej po ogonie! . Pozniej o ile sie w miare dobrze orientuje, to goni je jakis Shredder, Fritz10, Hiarcs11, Spike albo jakies inne cuda.
Najkrocej mowiac - program <2800 to na dzisiejsze testy raczej slabszy wojownik! (co nie znaczy, ze dla nas bedzie slaby! Watpie, aby 99% userow bylo w stanie ograc takiego "slabeusza" ). Przypomne, ze najnowsze testy RYBKI wykazuja, ze jej szacunkowa sila (na porzadnym sprzecie 2procesorowym tudzie 4-ro!) waha sie w granicach 2940-3060!!!
PS. Przypomnijmy, ze KASPAROW mial chyba max. rank na liscie Fide 2851 (bodajze styczen 2000).
PS. Przysluchuje sie dyskusji (!?) odnosnie SZ98 kontra CM10 i chyba dochodze do wniosku, ze albo ktos myli programy albo nie jest jasno okreslone na jakim sprzecie zostaly uzywane, albo ktos nie byl w stanie je PROFESJONALNIE uzytkowac.... albo zamiast SZ98 chodzi o program SZACHY (nano-szachy albo piko-szachy; ponoc piekielnie male, ale paskudnie silne!!).
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2009-09-15, 00:33
Vujek1991 napisał/a:
Nowego CMa nikt nie planuje.
Tego nie możemy być pewni, może komuś taki pomysł jednak zaświtał w głowie.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ranking: 2000 Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Skąd: Rabka/Kowalewo
Wysłany: 2009-09-15, 01:22
Tylko po co ?
Firmy tworzące soft szachowy przespały wiele. http://chessbase.com/ daje ludziom coś za darmo, tego nie robi nikt inny. Serwis informacyjny, kafejka szachowa, programy szachowe i kursy!
Ale coś za free trzeba dać, aby zarobić. Takie czasy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum