Ranking: 1000
Nick na Kurniku: mol_ksiazkowy, marcowy_docent, i... munoz
Wysłany: 2006-11-15, 00:43 Pół żartem pół serio
Zebrano kilku utalentowanych badaczy i spytano ich: ile to jest "2 x 2"...?!Inzynier wyjął suwak logarytmiczny , zaczął przesuwać nim w tę i z powrotem, i oświadczył: 3, 99. Fizyk spojrzał do tablic i rzekł: "wynik lezy między 3, 98 a 4, 02"... Matematyk zas nie zwracając na nich uwagi powiedział: "Nie wiem, ale wynik to napewno liczba naturalna!" Filozof wpadł w zadumę i odpowiedział: "ale co to jest własciwie 2 x 2 !?"..Logik rzekł stanowczo: "prosze zdefiniować 2 x 2 bardziej precyzyjnie!" Finansista zamknął okna i drzwi, rozejrzał sie ostroznie i stytał: "A ile chcecie żeby ta odpowiedź wynosiła?" Informatyk włamał sie do superkomputera obliczeniowego i podał prawidłowy wynik.
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2006-11-15, 00:47
... a nasz znakomity PROF. mol podsluchiwal pod drzwiami te narade! :-P :-D ;-). Brawo! Gdyby byl jeszcze buddysta, to by pewnie powiedzial: "2x2"! 8-)
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: jedrus07
Wysłany: 2006-12-22, 13:03
Jeden z bardziej wystrzelonych dowodów to, że 1>0, a dokładniej mówiąc, że element neutralny mnożenia jest większy od elementru neutralnego dodawania Dowodzi się tego podwójną indukcją, dokładnego dowodu nie pamiętam A o 1+1=2 nie słyszałem. Wydawało mi się, że to takie aksjomatyczne troche, ale wydawało się w matematyce mało znaczy Ciekaw jestem co to za dowód
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2006-12-23, 02:28
jedrus07 napisał/a:
Wydawało mi się, że to takie aksjomatyczne troche,...
W sumie to chyba najlepiej i najlatwiej dowodzic wlasnie axjomaty! Cos ala odpowiadania na pytania retoryczne! :-P :-P ;-)
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: sir_satan
Wysłany: 2006-12-24, 00:30
Hehe :-) ostatnio z kims gadalem o matematyce. Dowiedzialem sie ze dopiero na 5 roku studiow matematycznych uczy sie dzialan na liczbach naturalnych :-D. Wydaje sie to na poczatku dosc smieszne ale w zasadzie to gdyby sie nad tym dokaldniej zastanowic to jest to dosc ciekawe ;-). Cala matematyka opiera sie na akcjomatach :-). To zadziwiajace jak pozniej sie to ze soba laczy.
PS A swoja droga moze prof. Mol wypowiedzia sie na temat dowodu 1+1=2
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: jedrus07
Wysłany: 2006-12-24, 11:13
To, że na piątym roku uczy się działań na liczbach naturalnych to przesada Chodziłem na pierwszy rok matematyki. Jeśli się nie myle to we 'wstępie do matematyki' na pierwszym roku definiuje się to wszystko (liczby naturalne, ciała, pierścienie i te sprawy ). Chociaż może to zależy od kierunku studiów? ja mówie o studiach po prostu - matematyka
Również 5 rok to trochę późno jak na tę partię materiału. Zastrzyk abstrakcyjnej matematyki na początku studiów jest z korzyścią dla uczących a konstrukcja liczb naturalnych von Neumana i rachunek lambda są do opanowania.
Ranking: 1000
Nick na Kurniku: mol_ksiazkowy, marcowy_docent, i... munoz
Wysłany: 2007-08-26, 02:47
no i słusznie, a wracajac do humoru....Tym razem rzecz dzieje się w pewnym państwie ,blizej nie okreslonym jedzie pociągiem grupka kolegów naukowców. W pewnym momecnie widzą oni przez okno krowe pasącą się na łące. Pierwszy z nich krzyknął: W tym kraju kraju wszystkie zwierzeta mleczne są łaciate! O nie! poprawił go zaraz drugi znany teoretyk: wiemy tylko tyle, że Istnieją takowe. Na to usłyszeli ostatni głos,ktory uścislił sprawe do konca: Owszem mają one łaty....przynajmniej z jednej strony!
Istnieje tez nieco inna wersja tego kawału. brzmi tak, Do pustej windy wsiadły na parterze cztery osoby i pojechały na pierwsze piętro, gdzie wyszło z niej ..pięciu ludzi.... zaskakujące to zjawisko obserwowali wybitni specjalisci nauk ścisłych. Oto ich komentarze:
Biolog: klasyczny przyklad naturalnej reprodukcji...
Fizyk: Nic dziwnego, po prostu bład pomiaru?!
Matematyk: Jesli teraz ktoś wejdzie, to nikogo
nie bedzie w środku!
Ranking: 2350
Nick na Kurniku: kspttw Pomógł: 1 raz Wiek: 20
Wysłany: 2010-02-08, 20:07
bartek napisał/a:
prosze mi obl.rachunek prawdopodobieństwa że nie wypadła czarna za.............13 razem!!!!!!!szuje i złodzieje
Za pojedynczym razem nieduże, ale przy dłuższym dystansie niemal pewne... Dlatego metoda progresji to świetna metoda zarabiania kasy, niestety raczej wyłącznie przez kasyna...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum