FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pół żartem pół serio
Autor Wiadomość
mol_ksiazkowy 
User

Ranking: 1000
Nick na Kurniku: mol_ksiazkowy ,mroczny_mol, munoz
Wysłany: 2006-11-15, 00:43   Pół żartem pół serio

Zebrano kilku utalentowanych badaczy i spytano ich: ile to jest "2 x 2"...?!Inzynier wyjął suwak logarytmiczny , zaczął przesuwać nim w tę i z powrotem, i oświadczył: 3, 99. Fizyk spojrzał do tablic i rzekł: "wynik lezy między 3, 98 a 4, 02"... Matematyk zas nie zwracając na nich uwagi powiedział: "Nie wiem, ale wynik to napewno liczba naturalna!" Filozof wpadł w zadumę i odpowiedział: "ale co to jest własciwie 2 x 2 !?"..Logik rzekł stanowczo: "prosze zdefiniować 2 x 2 bardziej precyzyjnie!" Finansista zamknął okna i drzwi, rozejrzał sie ostroznie i stytał: "A ile chcecie żeby ta odpowiedź wynosiła?" Informatyk włamał sie do superkomputera obliczeniowego i podał prawidłowy wynik.

demon_szybkosci 
User
kiedys grywalem ;)

Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2006-11-15, 00:47   

... a nasz znakomity PROF. mol podsluchiwal pod drzwiami te narade! :-P :-D ;-). Brawo! Gdyby byl jeszcze buddysta, to by pewnie powiedzial: "2x2"! 8-) :roll:

Tomrejten 
User

Ranking: 1600
Nick na Kurniku: tomorek86
Wysłany: 2006-11-15, 01:30   Re: Pół żartem pół serio

mol_ksiazkowy napisał/a:
i podał prawidłowy wynik.

Czyli???????? :evil:

:mrgreen:

dejwi_14dziurek 
User

Wysłany: 2006-11-15, 13:51   Re: Pół żartem pół serio

Tomrejten napisał/a:
mol_ksiazkowy napisał/a:
i podał prawidłowy wynik.

Czyli???????? :evil:

:mrgreen:

100 :!:

PS A kto mógłby podać 4,0 * 10^0 :? : 8-)

jedrus07 
User

Ranking: 1800
Nick na Kurniku: jedrus07
Wysłany: 2006-12-22, 13:03   

Jeden z bardziej wystrzelonych dowodów to, że 1>0, a dokładniej mówiąc, że element neutralny mnożenia jest większy od elementru neutralnego dodawania :) Dowodzi się tego podwójną indukcją, dokładnego dowodu nie pamiętam :) A o 1+1=2 nie słyszałem. Wydawało mi się, że to takie aksjomatyczne troche, ale wydawało się w matematyce mało znaczy ;) Ciekaw jestem co to za dowód :D

Klr! 
User

Ranking: 1831
Wysłany: 2006-12-22, 13:29   

Też słyszałem o tym dowodzie, ostatnio kolega mówił, że gość ponad pół godziny na wykładzie tego dowodził :-o :-D ;-)

demon_szybkosci 
User
kiedys grywalem ;)

Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2006-12-23, 02:28   

jedrus07 napisał/a:
Wydawało mi się, że to takie aksjomatyczne troche,...

W sumie to chyba najlepiej i najlatwiej dowodzic wlasnie axjomaty! Cos ala odpowiadania na pytania retoryczne! :-P :mrgreen: :lol: :roll: :-P ;-)

jedrus07 
User

Wysłany: 2006-12-23, 13:08   

Aksjomatów się nie dowodzi bo to założenia :)

sir_satan 
User
Beware

Ranking: 1600
Nick na Kurniku: sir_satan
Wysłany: 2006-12-24, 00:30   

Hehe :-) ostatnio z kims gadalem o matematyce. Dowiedzialem sie ze dopiero na 5 roku studiow matematycznych uczy sie dzialan na liczbach naturalnych :-D. Wydaje sie to na poczatku dosc smieszne ale w zasadzie to gdyby sie nad tym dokaldniej zastanowic to jest to dosc ciekawe ;-). Cala matematyka opiera sie na akcjomatach :-). To zadziwiajace jak pozniej sie to ze soba laczy.

PS A swoja droga moze prof. Mol wypowiedzia sie na temat dowodu 1+1=2

jedrus07 
User

Wysłany: 2006-12-24, 11:13   

To, że na piątym roku uczy się działań na liczbach naturalnych to przesada ;) Chodziłem na pierwszy rok matematyki. Jeśli się nie myle to we 'wstępie do matematyki' na pierwszym roku definiuje się to wszystko (liczby naturalne, ciała, pierścienie i te sprawy :) ). Chociaż może to zależy od kierunku studiów? ja mówie o studiach po prostu - matematyka :)

Goldfish 
User
retired

Ranking: 1926
Nick na Kurniku: wladymir
Wysłany: 2007-08-04, 10:11   

Również 5 rok to trochę późno jak na tę partię materiału. Zastrzyk abstrakcyjnej matematyki na początku studiów jest z korzyścią dla uczących a konstrukcja liczb naturalnych von Neumana i rachunek lambda są do opanowania.

mol_ksiazkowy 
User

Ranking: 1000
Nick na Kurniku: mol_ksiazkowy ,mroczny_mol, munoz
Wysłany: 2007-08-26, 01:47   

no i słusznie, a wracajac do humoru....Tym razem rzecz dzieje się w pewnym państwie ,blizej nie okreslonym jedzie pociągiem grupka kolegów naukowców. W pewnym momecnie widzą oni przez okno krowe pasącą się na łące. Pierwszy z nich krzyknął: W tym kraju kraju wszystkie zwierzeta mleczne są łaciate! O nie! poprawił go zaraz drugi znany teoretyk: wiemy tylko tyle, że Istnieją takowe. Na to usłyszeli ostatni głos,ktory uścislił sprawe do konca: Owszem mają one łaty....przynajmniej z jednej strony!

Istnieje tez nieco inna wersja tego kawału. brzmi tak, Do pustej windy wsiadły na parterze cztery osoby i pojechały na pierwsze piętro, gdzie wyszło z niej ..pięciu ludzi.... zaskakujące to zjawisko obserwowali wybitni specjalisci nauk ścisłych. Oto ich komentarze:
Biolog: klasyczny przyklad naturalnej reprodukcji...
Fizyk: Nic dziwnego, po prostu bład pomiaru?!
Matematyk: Jesli teraz ktoś wejdzie, to nikogo
nie bedzie w środku!
:arrow:

bartek 
User

Ranking: 1155
Nick na Kurniku: bin75
Wysłany: 2010-02-08, 20:02   rachunek prawdopodobieństwa

prosze mi obl.rachunek prawdopodobieństwa że nie wypadła czarna za.............13 razem!!!!!!!szuje i złodzieje :oo: :shock:

Untitled.png
Plik ściągnięto 177 raz(y) 576,37 KB

kspttw 
User
szachowy amator

Ranking: 2350
Nick na Kurniku: kspttw
Wysłany: 2010-02-08, 20:07   

bartek napisał/a:
prosze mi obl.rachunek prawdopodobieństwa że nie wypadła czarna za.............13 razem!!!!!!!szuje i złodzieje :oo: :shock:

Za pojedynczym razem nieduże, ale przy dłuższym dystansie niemal pewne... Dlatego metoda progresji to świetna metoda zarabiania kasy, niestety raczej wyłącznie przez kasyna...

Rafcik 
User

Wysłany: 2010-02-08, 21:38   

à propos prawdopodobieństwa.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Monty_Halla

;)

bartek napisał/a:

1/(2^13)=1/8192=0,000122070312 ??

Odpowiedz do tematu