Witaj, chciałbym Ci pomóc jednak warcaby to dla mnie teren nieznany. Nigdy nie zetknąłem się z żadnymi materiałami dla warcabistów.
- gdy pion zatrzyma (nie przeskoczy podczas bicia wielokrotnego) się na skrajnym polu u góry to staje się damka i działa od następnego ruchu
- pionki idą na skos ale do przodu po czarnych polach
- damka idzie o dowolną ilość pól (również przy biciu)
- bić mozna do przodu jak i tyłu
- można wybrać czy bić pionem czy damka
- bicia są obowiązkowe
- bić należy zawsze większą liczbę figur
Witam wszystkich jestem świeżym userem tego forum i od niedawna jakieś 2 tygodnie temu postanowiłem nauczyć się grać w szachy. Mam 23 lata i po prostu oszalałem na punkcie szachów. Joel nie zastanawiaj się kup cheesmastera i graj! a w warcaby możesz sobie pograć aby odpocząć od nauki ja tak robię:D pozdrawiam:D
Warcabistę porównałbym do kucharza mającego do dyspozycji: mąkę i jajka
Szachistę porównałbym do kucharza mającego do dyspozycji: mąkę, mleko, jajka, masło, warzywa i przyprawy
Obydwaj mogą sobie coś "wyczarować" ze swoich produktów.
Jak myślisz który z nich będzie bardziej delektował się owocami swojej twórczości ?
Obydwaj mogą stworzyć wykwintne potrawy ale aby sprawedzić która lepiej smakuje nalezy obie skosztować. Jezeli znasz tylko jedną, to mozesz jedną ocenić, a o drugiej gdybać.
Demon z tematu o warcabach chce stworzyć temat o wyższości szachów nad warcabami znając warcaby z opowiadań. DEMONIE! spróbuj rozwiązać kilka diagramów abyć choć troszkępoznal warcaby.
A basia niech ucieka z tego tematu ze swoimi diagramami szachowymi bo jak zaspamuję warcabami wszystkie jej tematy to będzie więcej warcabów na forum niż szachów na www.jakleci.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum