Wysłany: 2009-07-19, 22:22 Prosze o opinie na temat kilku ksiazek Dworeckiego i Szirowa
Zastanawiam sie nad kupnem kilku ksiazek szachowych jako prezent dla osoby z rankingiem ~1900 i chcialam prosic o opinie na temat ponizszych ksiazek (chodzi mi o to, czy i na ile wspomniane ksiazki przydadza sie komus z taka sila gry - czy nie znajduja sie w nich zbyt proste/podstawowe zagadnienia)
Mark Dworecki, Artur Jusupow: Szachy. Rozwój twórczego myślenia
Mark Dworecki, Artur Jusupow: Metody przygotowania debiutowego
Mark Dworecki, Artur Jusupow: Metody treningu szachowego
A. Szirow: Ogień na szachownicy
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: tomorek86
Wysłany: 2009-07-19, 22:43 Re: Prosze o opinie na temat kilku ksiazek Dworeckiego i Szi
nadia napisał/a:
Zastanawiam sie nad kupnem kilku ksiazek szachowych jako prezent dla osoby z rankingiem ~1900 i chcialam prosic o opinie na temat ponizszych ksiazek (chodzi mi o to, czy i na ile wspomniane ksiazki przydadza sie komus z taka sila gry - czy nie znajduja sie w nich zbyt proste/podstawowe zagadnienia)
Mark Dworecki, Artur Jusupow: Szachy. Rozwój twórczego myślenia
Mark Dworecki, Artur Jusupow: Metody treningu szachowego
Siemka Nadia, każda ksiażka sięprzyda o ile ta osoba jeszcze nie ma tej ksiązki
Ta ostatnio brzmi najciekawej i najbardziej relewantnie, ale będzie klops jeżeli już ją ma.
Ranking: 2350
Nick na Kurniku: kspttw Pomógł: 1 raz Wiek: 20
Wysłany: 2009-07-19, 23:01
Książki dworeckiego są bardzo dobre, ale są raczej przeznaczone dla silnych zawodników. Szczególnie druga i trzecia wyglądają na bardziej szczegółowe książki i sam raczej bym ich nie kupował. Szirowa książka słyszałem, że bardzo fajna, ale od osób 2300+, więc ciężko mi powiedzieć czy będzie się nadawać dla zawodnika 1900. Dworeckiego jeśli już to pierwsza, ale bardzo możliwe, że okaże się za trudna.
edit
Po krótkim namyśle i opisie książki stwierdzam, że również ta pierwsza raczej się nie nadaje.
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2009-07-20, 00:14
Wszystkie z w/w ksiazek na pewno nie sa za latwe dla kogos kto ma 1900. Co wiecej - ta ostatnia rzeczywiscie moze byc ciut trudniejsza, niemniej Dworeckiego ksiazki sa od poziomu 2/1 kategorii, wiec pewnie sobie poradzi. Pytanie tylko czy akurat ich potrzebuje (nie wiem czy wiesz, ale szachista zwykle ma pewne poziomy i na kazdym potrzebuje nieco inny zakres materialu). Moze to dziwne, ale warto podpytac czy taka ksiazka by mu sie spodobala na prezent. Moze element zaskoczenia mniejszy, ale na pewno przydatnosc murowana!
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
O tym, nie pomyslalam, ze moga byc za trudne Wychodzilam z zalozenia, ze ksiazka z trudniejszymi/bardziej szczegolowymi zagdanieniami, o ile bedzie zrozumiale napisana, nadaje sie tez dla slabszego gracza. Tyle ze faktycznie, jesli autor nie opisuje dokladnie trudnych posuniec i zagadnien zakladajac wyzszy poziom gry czytelnika i jego wieksza wiedze, to nie bedzie sie nadawac (a nie chce kupowac "wiekszego ubrania dla dziecka", bo pewnie kiedys dziecko urosnie i ciuszek bedzie w sam raz).
kspttw -- z tego, co piszesz, nie czytales zadnej z tych ksiazek Dworeckiego -- czytales jego inne ksiazki? Jesli Dworecki pisze w przystepny sposob, to to chyba nie problem, ze zajmuje sie trudnymi zagadnieniami, nie? Szczegolnie, ze te pozycje wydaja sie skupiac na metodyce treningu szachowego i rozgrywania partii, wiec powinny przydac sie kazdej osobie chcacej bardziej swiadomie poprawic swoj poziom gry (o ile sa w miare przystepnie napisane). Chociaz nigdy nie praktykowalam czytania ksiazek szachowych, wiec mam takie wyobrazenie tylko przez analogie z ksiazkami z innych "dzialek"... moze analogia jest zla
Demon -- nie jestem pewna, czy na pewno ich potrzebuje, ale na ile znam ta osobe, to mysle, ze problematyka ksiazek jak najbardziej jej podejdzie
Wysłany: 2009-07-20, 03:33
Wiec mysle, ze jesli tematyke "podejdzie" to bez problemu sobie poradzi z tymi ksiazkami. W jednej ze swoich ostatnich ksiazek Dworecki pisze (zali sie?!), ze recenzenci na internecie mowia o jego ksiazkach, ze sa "zbyt trudne". Na to Dworecki odpowiada, ze zarzut jest o tyle powazny, o ile narzekania arcymistrzow, ze maja ksiazke o wprowadzeniu do szachow - czyli po prostu kazda ksiazka szachowa ma swoje okreslone grono odbiorcow. W/w ksiazki (Dworeckiego) mam u siebie, jednak ich (dokladnie) nie czytalem tylko przegladalem. Jesli osoba dla ktorej chcesz kupic te pozycje ma poziom 1900, to na pewno da sobie rade, bo juz podstawy ma dobrze opanowane. Oczywiscie jak slusznie piszesz - autor ZAKLADA, ze podstawowa wiedza jest juz u czytelnika opanowana (i na tej podstawia omawia zagadnienia z "wyszej polki"). Relatywnie najprostsza w odbiorze jest: "Mark Dworecki, Artur Jusupow: Metody treningu szachowego", poniewaz opisuje bardziej zagadnienia praktyczne anizeli "techniczne". Slowem - mozna ja czytac zupelnie nie majac wiekszego pojecia o szachach, a i tak sie duzo z niej zrozumie (a jak ktos ma podstawy to takze i zastosuje).
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Wysłany: 2009-07-20, 03:49 Re: Prosze o opinie na temat kilku ksiazek Dworeckiego i Szi
nadia napisał/a:
Mogę się wypowiedzieć tylko na temat tych książek, bo je posiadam.
Metody przygotowania debiutowego lepiej sobie darować- jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego- fajnie się czyta, ale wartość edukacyjna bliska zeru. Powiedz lepiej jakie debiuty gra Twój chłopak/mąż(pewnie jedno z tych dwóch) i wtedy coś doradzimy.
"Ogień na szachownicy" to ciężka sprawa. Sądzę, że jeżeli jego poziom taktyki nie jest grubo powyżej 2000, to niewiele z niej wyniesie. Książka jest dobra, ale dla dobrych graczy przynajmniej jeśli chodzi o taktykę. Napisz może jakie książki on posiada, to wybierzemy coś konkretnego, czego jeszcze nie ma a mieć powinien.
Nick na Kurniku: vuiek1991
Wysłany: 2009-07-20, 10:35
nadia napisał/a:
Wychodzilam z zalozenia, ze ksiazka z trudniejszymi/bardziej szczegolowymi zagdanieniami, o ile bedzie zrozumiale napisana, nadaje sie tez dla slabszego gracza.
Osobiście nie czytałem żadnej z tych książek, ale znam opinię człowieka, którego zdanie wielce szanuję.
Josh Waitzkin napisał/a:
"Czytanie" książek Dworeckiego to wiele miesięcy ciężkiej pracy, ponieważ są one naszpikowane koncepcjami dotyczącymi niektórych z bardziej ezoterycznych elementów profesjonalnego myślenia szachowego. Niesamowite, ile czasu spędziłem, próbując przebrnąć przez rozdziały napisane przez Dworeckiego, wytężając umysł do granic możliwości. Po przestudiowaniu każdej porcji materiału byłem wykończony, jednak napełniony nieco lepszym zrozumieniem odległych zagadnień potencjału tkwiącego w szachach.
Źródło: Sztuka uczenia się: W poszukiwaniu doskonałości
Przy okazji, to także bardzo dobra książka. Bardziej o psychologii niż o szachach, i szachista nie znajdzie tam materiału do nauki, ale opowiada o procesie uczenia się i opowiada, jak osiągnąć sukces w każdej dziedzinie życia. W porównaniu do reszty książek z dziedziny psychologii, ta jest napisana przystępnym dla każdego językiem. Polecam.
_________________ "Les pions sont l'âme des échecs" -Philidor
Wysłany: 2009-07-20, 10:51
nadia napisał/a:
kspttw -- z tego, co piszesz, nie czytales zadnej z tych ksiazek Dworeckiego -- czytales jego inne ksiazki? Jesli Dworecki pisze w przystepny sposob, to to chyba nie problem, ze zajmuje sie trudnymi zagadnieniami, nie? Szczegolnie, ze te pozycje wydaja sie skupiac na metodyce treningu szachowego i rozgrywania partii, wiec powinny przydac sie kazdej osobie chcacej bardziej swiadomie poprawic swoj poziom gry (o ile sa w miare przystepnie napisane). Chociaz nigdy nie praktykowalam czytania ksiazek szachowych, wiec mam takie wyobrazenie tylko przez analogie z ksiazkami z innych "dzialek"... moze analogia jest zla
Czytałem parę książek dworeckiego oraz dyskutowałem z niejedną osobą na temat jego książek. Zdecydowaną większość książek dworecki opisuje w szczegółach, co z teoretycznego punktu jest bardzo ciekawe. Problemem jednak tych książek nie jest to, że są trudno napisane, ale że autor porusza tematy, które raczej potrzebne są silnym zawodnikom. Słabsi zawodnicy zwykle mają wiele braków, które najczęściej decydują o wyniku partii, i obawiam się, że taka książka niewiele by pomogła podnieść jakość rozgrywanych partii.
Wysłany: 2009-07-20, 13:37
kspttw napisał/a:
Słabsi zawodnicy zwykle mają wiele braków, które najczęściej decydują o wyniku partii, i obawiam się, że taka książka niewiele by pomogła podnieść jakość rozgrywanych partii.
Obawiam sie, ze osoba majaca 1900 (i rozumiejaca szachy na tym poziomie) raczej juz do slabszych nie nalezy. A jesli ksiazka zmusza do myslenia i jest napisana ciekawym jezykiem (wiem, bo czytalem fragmenty ksiazek Dworeckiego) to moim zdaniem warto "przysiedziec". Oczywiscie na poczatku moze byc to trudne, ale z czasem (jak pisal Josh Waitzkin) z pewnoscia sie oplaci!
PS. Z tego co slyszalem, to znaczna czesc osob odradza w/w ksiazki Dworeckiego osobom PONIZEJ poziomu 1800 (2 kategoria). Z tym raczej bym sie zgodzil.
Wysłany: 2009-07-20, 13:57
demon_szybkosci napisał/a:
Obawiam sie, ze osoba majaca 1900 (i rozumiejaca szachy na tym poziomie) raczej juz do slabszych nie nalezy.
Oczywiście słaby gracz dla każdego co innego oznacza. Może tutaj to źle ująłem, ale w każdym razie chodziło mi, że zawodnicy poniżej 2200 (a i do 2400 większość) ma na pewno nie małe braki czy to debiutowe, czy odnośnie liczenia wariantów, gry pozycyjnej czy techniki. Jednak nie czytałem tych książek, więc ciężko mi się dokładnie o niej wypowiadać.
demon_szybkosci napisał/a:
A jesli ksiazka zmusza do myslenia i jest napisana ciekawym jezykiem (wiem, bo czytalem fragmenty ksiazek Dworeckiego) to moim zdaniem warto "przysiedziec". Oczywiscie na poczatku moze byc to trudne, ale z czasem (jak pisal Josh Waitzkin) z pewnoscia sie oplaci!
Napisałem wcześniej, że książki dworeckiego są napisane przystępnym językiem i są bardzo ciekawe. Jednak wg mnie nie tu problem. Gracz słabszy może nawet bez problemu wszystko zrozumieć, ale nie będzie wstanie specjalnie wykorzystać w partii. To tak jakbyś np początkującemu szachiście pokazał jak się matuje gońcem i skoczkiem. Być może zrozumie i zapamięta, ale czy wykorzysta tą umiejętność to wątpię.
Mam wszystkie z wymienionych przez ciebie książek Dworeckiego. Są one bardzo dobre. Czasami bardzo się rozwleka w analizach ale dzięki temu widać znakomicie jego warsztat pracy. Myślę, że będą bardzo dobre i na pewno posłużą osobie obdarowanej teraz i w przyszłości.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i porady :) Z tego, co piszecie, to daruje sobie "Ogien na szachownicy", ale ksiazki Dworeckiego moga byc dobrym pomyslem (sprobuje je jeszcze przejrzec w ksiegarni przed kupnem, wtedy bedzie latwiej zadecydowac).
lk85 -- tata (a jednak trzecie ;)) chyba najbardziej lubi francuska i hiszpanke. Ma na pewno pare ksiazek do tych debiutow + encyklopedie otwarc szachowych, ale jesli polecisz jakies ciekawe ksiazki, to byloby super :) (wtedy sprawdze, czy juz ich nie ma)
lk85 -- tata (a jednak trzecie ) chyba najbardziej lubi francuska i hiszpanke. Ma na pewno pare ksiazek do tych debiutow + encyklopedie otwarc szachowych, ale jesli polecisz jakies ciekawe ksiazki, to byloby super (wtedy sprawdze, czy juz ich nie ma)
"Myśl jak arcymistrz", "Graj jak arcymistrz"- 2 super książki, ale zapewne tata już je ma, choć warto sprawdzić.
Jeśli ma tamte dwie, to jeśli lubi rozwiązywanie kombinacji, atakowanie itd. to polecam "Sztukę ataku" Vukovica, w następnej kolejności "Aleksander Alechin" oraz "Michaił Tal". Jeśli pasjonuje się planowaniem to "Ocena pozycji i planowanie" Euwego.
Wszystkie książki które dotychczas wymieniłem są dość tanie i bardzo dobre.
Można też kupić np. pierwszy tom "Moi wielcy poprzednicy"(super się ją czyta) Kasparowa jeśli tata interesuje się historią szachów oraz lubi analizować partie, ale tutaj cena jest wyższa.
Dobrze sprawdź czy rzeczywiście ma daną książkę, żeby nie było potem zaskoczenia .
Wysłany: 2009-07-22, 02:36
Moze jeszcze takie pytanie "na zakonczenie": tata lubi czytac ksiazki szachowe? . Bo tak bywa, ze wiekszosc szachistow tylko by grala.... przez 18godzin na dobe (5g na sen i 1g na jedzenie+potrzeby fizjologiczne), ale zeby juz jakas ksiazke szachowa przerabiac... o! co to, to nie!
PS. Mysle, ze te ksiazki Dworeckiego beda dobrym wyborem (chociaz tanie nie sa, ale w sumie jesli Dworecki jest uwazany za najlepszego trenera na swiecie - lub jednego z najlepszych - to chyba sa warte swojej ceny).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum