Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2009-07-07, 15:15
Masz na mysli takie jak w kurniku czy wlasne opracowanie?
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: michalv4
Wysłany: 2009-07-07, 19:39
Cześć sir_! Napisanie takiej kurnikowej aplikacji nie powinno być trudne, za to trudniejsze będzie napisanie algorytmu. Nie wiesz czasem, jak to jest rozwiązywane w rybce, chessmasterze itp.? Rozumiem, że debiuty i końcówki są wklepywane, ale jak się prezentują algorytmy do taktyki?
Nick na Kurniku: sir_satan
Wysłany: 2009-07-07, 20:55
Algorytm Min-Max jest jednym z kilku używanych.
Napisanie aplikacji takiej jak szachy na kurniku nie jest większym problemem. Napisanie silnika (rybka, crafty itp.) jest już b. trudne. O ile dobrze pamiętam ktoś zrobił magisterke pisząc program szachowy (Armageddon). Jeśli kogoś interesuje jak w "zarysie" wygląda taki program wrzucam linki.
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2009-07-08, 00:39
To tak przy okazji: z tego co mi wiadomo to programista silnika "Atak" Mateusz Łuksik w realu posiada tytul KM i sile nieco ponad 2100 (ELO). Dawniej miewal nawet prawie 2200. Ciekawy jestem czy inni autorzy w realu maja jakies kategorie lub tytuly? Mysle, ze posiadanie KM lub MF moze dawac autorowi nieco wieksze mozliwosci odnosnie zaprogramowania takiego silnika, zgodzicie sie?
Z tego co sie orientuje to we wrzesniu maja byc kolejne rozgrywki o tytul najlepszego programu! Polscy programisci jak widac takze potrafia sie pokazac!
Nie wiem dokladnie czy ten program Glaurung i/albo Booot jest polskiej produkcji, ale jesli wyciaga(ja) rank ok. 2800 to mysle, ze juz sie licza nawet na swiecie!
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Nick na Kurniku: tomorek86
Wysłany: 2009-07-08, 04:25
demon_szybkosci napisał/a:
Nie wiem dokladnie czy ten program Glaurung i/albo Booot jest polskiej produkcji, ale jesli wyciaga(ja) rank ok. 2800 to mysle, ze juz sie licza nawet na swiecie!
Glaurung jest norweskie (autor Tord Romstad) a Boot ukraińskie (A. Morozov).
Tak, odbędzie się 26/27 września tradycyjnie w Łodzi. Zapraszam i Pozdrawiam
Ja jakis czas temu napisalem prosty program szachowy w php typu random(random czyli przypadkowe wybieranie liczb np. rand(1,10)- losuje liczbe z przedzialu 1-10) program dzialal na zasadzie:
ruch->przeliczenie ruchu na punkty (pkt za zbicie,pkt za zablokowanie itp.) -> zapis do bazy danych
Dodatkowo rozlokowalem na kilkunastu serwerach takie same skrypty. Dzieki temu w jedna noc moglem rozegrac okolo 5mln partii. Dnia nastepnego zmierzyl sie z Tytanem(nr1 w 2003 roku) i jedynie raz zremisowal Wiec dobry algorytm to podstawa sukcesu
Nick na Kurniku: rutraartur
Wysłany: 2010-05-04, 12:44
Zastanawiam się nad zaprogramowaniem w C++ legalnych posunięć króla w szachach. Tylko mam problem, bo gdy probrałem program Visual Studio C++ to mi po napisaniu jakiegokolwiek programu nie chce się wyświetlić.
Wymyśliłem sobie taki program, w którym użytkownik podaje pozycje króla, a program wyświetla pola, na które król może się ruszyć.
Co o tym sądzicie?
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int k
cout<<"wprowadz pozycje krola";
cin>>k
if(k=a1)
{
cout<<a2, b1, b2;
}
else
if(k=a2)
{
cout<<a1, a3, b1, b2, b3;
}
else
if(k=a3)
itd.
i tak dotąd aż dojdziemy do ostatniego 64. pola, a jak wyjdzie nam, że król nie jest na polu h8
if(k=h8)
{
cout<<h7, g7, g8;
}
else
cout<<"takie pole nie istnieje, podaj jeszcze raz";
return 0;
}
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum