Jak zachciało mi się wn9e zagrać na kurniku to w ogóle nie wiedziałem o co chodzi. Zresztą na pewno europejskie są lepsze. Przynajmniej dla mnie.
Nie można wydawać sądów nie mając pojęcia o sprawie. Najpierw poznaj jakąś grę abyś świadomie mógł zdecydować.
"Na pewno" wiem.
"Na pewno" nie wiem.
Bo i tak "w ogóle to nie wiem o co w wn9e chodzi"
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Nie zgadzam się z tym że szogi są uboższe... Zacznijmy od tego że plansza ma więcej pól grasz ma więcej figur. Umożliwia to granie bardziej strategicznych partii. To jest jeden.
Po 2 jest wiele zastrzeżeń, wiele zasad których nie można łamać (może na internecie tego nie widać ale grając na żywo to koszmar ! ). Sprawia to że musimy bardziej myśleć nad każdym ruchem :-)
Po 3 jest ten czas (nie wiem jak on tam się nazywa). Grając w szachy europejskie mamy np 30 min na nasze ruchy. Owszem w szogi też tak jest jednak mamy jeszcze dodatkowy czas np 15 sec i polega to na tym że jeśli tamten czas nam się skończy to musimy wykonywać ruchy w mniej niż to 15 sec. Jeśli przekroczymy to przegrywamy.
Po 4 jest ten cały system przejmowania figur przeciwnika i możliwość postawienia ich na dowolnym polu planszy. To to już po prostu masakra jest ! Właśnie tym szogi mnie kupiły. Trzeba nie tylko myśleć o figurach znajdujących się na planszy ale też o tych które my i przeciwnik mamy w ręce. Dzięki temu te szachy stają się naprawde bardzo strategiczną grą w którą można jedną partię grać parę godzin (jeśli trafimy na takiego przeciwnika).
Sam uwielbiam Europejskie szachy ale muszę przyznać że ostatnio gram tylko w szogi. Są bardzo rozwijające i jeśli ktoś nie próbował a gra w Europejskie bardzo bardzo polecam. Jeśli ktoś chce mogę nawet dać link do genialni opisanych wszystkich zasad :-)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Kubix 2009-05-06, 14:56, w całości zmieniany 2 razy
Ranking: 1400
Nick na Kurniku: jacprz
Wysłany: 2009-05-06, 07:44
KUBIX - przedstawiłeś Szogi - w bardzo atrakcyjny sposób. Sam próbowałem zgłębić reguły chińskich szachów (w boju - na kurniku) ale niestety nie dałem rady. Nie mam tyle czasu by poświęcić kilka godzin na samą grę. Proszę o link-a do zasad, na pewno skorzystam nie tylko ja.
Niestety nie orientuje sie w tym czym dokladnie jest szogi. Slyszalem natomiast, ze sa BARDZIEJ gra strategiczna niz szachy (nasze zwykle tradycyjne). W naszych szachach natomiast sa piekne kombinacje i glebokie poswiecenia, ktorych (chyba) nie ma w szogi!
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Hmm... czy ja wiem w szogi są tzw wieże czyli obrona króla. Każda ma swoją nazwę i inaczej wygląda ponadto jak wszystko na świecie posiada słaby punkt który wykorzystuje przeciwnik. Wiele figur jest takich samych jak w szachach europejskich ale są też inne i te europejskie nie koniecznie ruszają się zawsze tak samo. Jeśli chodzi o poświęcenia to w szogi również można poświęcić jakąś figurę dla późniejszego dobra jadnak trzeba uważać bo przeciwnik ma ją wtedy w ręku. W każdym razie żałuję że szogi nie przyjęło się jeszcze w Polsce. Ciężko jest i nas je kupić a co dopiero z kim grać :-( Zwłaszcza zacząć jest ciężko ale nie byłoby tej przyjemności gdyby było łatwo prawda ? ;-) Polecam spróbować :-)
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: adrianwoo
Wysłany: 2009-10-23, 12:34 Re: Wasze opinie na temat szachów chińskich i szogów
albatros napisał/a:
Przeglądając zasady gry w szachy chińskie i szogi stwierdzam,że te gry są dużo uboższe niż szachy europejskie...
zgadzacie się z tym...?
Grą o największej ilości kombinacji jest Go drugą grą jest również gra japońska, mianowicie japońskie szachy shogi. W shogi wraz z upływem ruchów na planszy mamy coraz więcej kombinacji, w szachach klasycznych zbijamy figury i kombinacji jest coraz mniej gra poprostu zwalnia... W shogi poza promocją pionków mamy również promocje innych figur na trzech ostatnich wierszach, dodatkowo możemy wstawiać zbite figury spowrotem na plansze jako nasze, a poświęcenia i kombinacje matowe w 14 ruchach zdarzają się w większości partii granych na poziomie. Dodam jako ciekawostkę że w shogi został opracowany mat nieuchronny w ponad 1500 ruchach!
Cel gry jest taki sam zamatowanie króla. Partie na szczycie toczone przez zawodowców (Yoshiharu Habu około 2400 szachowe ELO) trwają 9h na zawodnika. Fakty te raczej nie świadczą o tym, że są grą uboższą, nawet Kasparov próbował swoich sił w shogi. Jedyny problem z tą grą jest taki gdyż oparta jest na japońskich oznakowaniach co sprawia największy problem szachistom, jednak na kurnik.pl/szogi można włączyć oznakowania zachodnie ułatwiające grę.
W listopadzie 22.XI.2009 będzie turniej na żywo w Warszawie więcej szczegółów na temat tureniju oraz zasad w japońskie szachy na www.shogi.pl
Dodam tylko że w szachy grałem od 7 roku życia z przerwami udało mi się osiągnąć 1800, a shogi na kurniku nauczyłem się już po 3 partii i od 3 lat czerpie satysfakcje z tej gry.
Jeżeli ktoś nie spróbuje swoich sił w shogi to będzie mógł dalej pisać po forach że "szachy klasyczne na pewno są lepsze"
Dodam jako ciekawostkę że w shogi został opracowany mat nieuchronny w ponad 1500 ruchach!
To w klasycznych chyba nie mamy takiego "skrotu" . Tak czy inaczej mysle, ze warto sprawdzic na czym polega fascynacja gra "shogi". Slyszalem wielokrotnie o nich, ale jakos nie bardzo mialem okazje cos wiecej o nich sie dowiedziec (ani zagrac).
Niemniej czuje, ze na pewno sa "niezle zakrecone"
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum