Ranking: 2000 Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Skąd: Rabka/Kowalewo
Wysłany: 2008-09-25, 15:39
Nie polecam ale stosuje, ale jest to pewna forma aktywności szachowej.
Lepsze to niż zanudzanie dzieci końcówkami na każdych zajęciach.
sa opinie że kloc jest szkodliwy, ale dzieci mają lubic szachy a nie ciężko pracować nad nimi. Kloc jest fajną zabawą ma również swoje pozytywne aspekty szkoleniowe.
Ranking: 1800
Nick na Kurniku: lpicunio
Wysłany: 2008-09-26, 00:34
Kloc to ciekawa forma oderwania się od klasycznych szachów - daje dużo frajdy. Po dłuższym graniu można zauważyć jednak, że gorzej gramy w zwykłe szachy. U mnie w klubie np. młodzi więcej czasu poświęcają na kloca, bo daje im więcej rozrywki niż normalna gra.
Ranking: 2250
Nick na Kurniku: mendaipijak Pomógł: 1 raz
Wysłany: 2008-09-26, 15:07
Hehe, od kiedy regluarnie gram w kloca na internecie moja szachowa siła wzrosła o ponad 200 oczek. Tak że z tym graniem gorzej po klocu to przesadzona sprawa, bo przecież nawet Aronian gra w kloca (miałem przyjemność oglądania go na internecie grającego przeciwko polskiemu teamowi). Jednak nie polecam grania przed uzyskaniem pewnego poziomu w szachach. Powiedzmy 1900-2000 to można już grać spokojnie, bo słabsi zawodnicy po prostu nie są w stanie sprostać tej grze i dlatego w szachach też zaczynają słabiej grać. Nie będę jednak robił wykładu co dał mi kloc w szachach. Miłej gry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum