Tablice demonstracyjne dostepne przez 12 godzin w szkole.
Jedna tablica na swietlicy , druga na waznym miejscu w szkole. Nauka szachow prosta kazdy moze sprobowac. przesuwac, pokazywac ,komentowac.
Diagramy na stronie Wladka mozna drukowac i uczyc sie szachow w domu ,u kolegi wszedzie... dostepne o kazdej porze dnia... nie trzeba szachow tradycyjnych ,zegarow.. sedziow ,i wydatkow wielomilionowych ... Nauka szachow na podstawowym poziomie jest praktycznie > kwotowo groszowa.
Tylko ludzie musza troche sie zastanowic i wlaczyc mozgownice.
Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2009-05-30, 00:13
Jak ktos jest PASJONATEM szachow - w tym wypadku ich promowania poprzez obrazki w postaci diagramow - to moze robic wszystko (w granicach rozsadku i norm), aby jak najwiecej osob moglo korzystac z dorobku kultury jakim sa wlasnie szachy! Oczywiscie mam pewne watpliwosci, aby diagramy zaczely masowo sie pojawiac w swietlicach, gabinetach lekarskich, dyrektorskich oraz urzedach (miasta, gminy, powiatu, itp.), niemniej pomysl jest ciekawy, aby przynajmniej w bardziej "rozgarnietych" miejscowosciach dawac mozliwosc poznawania szachow w takiej wlasnie formie (oczywiscie dobrze by bylo, aby ze smakiem to bylo zrobione - nie wiem czy wszyscy zaakceptowaliby sciany, podlogi oraz okna wymalowane diagramami ).
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Władek w kowalewie będzie turniej co t na to ?
Mój ojciec chciał 10 lat temu konkurs zadaniowy zrobić w trakcie. Pomożesz?
=========================
Turnieje szachowe maja za zadanie > promocja szachow w Polsce.
Organizatorzy maja za zadanie uatrakcyjnienie tych imprez sportowo-szachowych.
------------------
Ja tylko podpowiadam ,co ma byc na imprezach szachowych.
Przede wszystkim ma byc >Szkola szachow"
--------------------
Szkola szachow ,to konkursy wiedzy o szachach ,konkursy rozwiazywania zadan szachowych (
dwuchodowki z mala iloscia figur szachowych
Nauka operowania programami szachowymi. Drukowanie diagramow szachowych .
Wydawania biuletynow szachowych. Nawet przez uczestnikow zawodow szachowych.
Dostepnosc do internetu na zawodach szachowych.
-------------------------
Powodzienie turnieju szachowego ,to strona internetowa gdzie mamy szachy ,a nie tylko tabele turniejowe [b]
==========================
Turniej szachowy ,to rowniez edukacja dla organizatorow szachowych ,dla arbitrow szachowych. organizatorzy szachowi musza zachecac szachistow do uczestniczenia w oganizacji turnieju szachowego.
===========================
Zawody szachowe robimy dla szachistow ,nie dla organizatorow ,nie dla burmistrza ,nie dla sponsora.
==================
Jesli mamy w turnieju szach.250 uczestnikow ,to dla obslugi tego turnieju potrzeba przynajmiej 25 osob. to jest minimum
==================
Do turniejow szachowych mamy smieszne wpisowe , i konsekwencje sa takie ,ze na wszystko brakuje to jest wina organizatorow a nie szachistow
Lepiej miec 100 szachistow mniej w turnieju szachowym ,ale lepiej zorganizowanym i szachowo pozytecznym , ze Szkola szachowa
__ zadanie ze strony szach.net__mat w 2 posunieciach.png Zadanie treningowe. Mat w 2 posunieciach
Plik ściągnięto 339 raz(y) 2,41 KB
_W.Obierak __1965 rok _Mat w 2 poseciach.png Mat w 2 posunieciach
Wysłany: 2009-06-13, 09:15
redjok napisał/a:
Wygląda na to, ze kierownictwo NBA poszło za pomysłem demona tyle, że szachy pomogły promować NBA NBA chess promo
Jesli wyzej (odnosnik do linka) mozna bylo powiedziec: READ THIS!, to ponizej udalo mi sie dotrzec do linka na ktorym az sie cisnie na oczy - WATCH THIS!!!
Gdyby na takim poziomie byla reklama szachow, to mysle, ze byloby nieco lepiej z tzw. image szachow, prawda? Przyznam sie szczerze, ze ta 2 minutowa migawka (ma tylko 14MB) zachecajaca do ogladania NBA - dzieki wykorzystaniu szachow - to malutkie prawdziwe arcydzielo (jak dla mnie!)
Powiem po angielskiemu (po zobaczeniu tego filmiku) - "That was (really) impressive!"
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
[b]PANOWIE
---------------------------
Przecież szachy można reklamować sprytnie umieszczonymi diagramami
-------------------------------------------------------------------------------------
Np. na koszulce zawodnika NBA zamiast numeru diagram szachowy
================================================
Zawodnik z numerem jeden mat w jednym posunięciu
Zawodnik z numerem 2 -dwuchodówka itp.
Reklamować szachy trzeba wszędzie, organizatorom koszykówki trzeba wmawiać ,że nie ma lepszej reklamy szachów od umieszczania diagramów gdzie się da
Wysłany: 2009-06-14, 00:58
Ty pietrek w koncu kapujesz na czym polega REKLAMA SZACHOW! Jak myslisz co powinien miec zawodnik w reku w czasie przerwy (w koszykowce NBA)? Oczywiscie napoj "{REKLAMA}",ktory procz napisu ma na kubku wokol kilka diagramow do pokazania "przez kamere"! . Widze, ze jednak idea Wladka z Chicago chwyta! Tylko jeszcze brakuje realizacji i wszystko gites! ( uppps... diagram!)
Promowac szachy po przez diagramy szach.
Laszlo Polgar pisze ksiazke dla popularyzacji szachow ,ustawiajac w jednej knidze 5334 diagramy...
Czy Polskim tukom cos to mowi?
Komentowane partie Kasparowa maja ( kazda jedna ) po 12 do 15 diagramow.
Czy to Polskim Tukom cos to mowi..
Tak musze napisac , bo inaczej nie przemawia do T....w
Dlatego pisze o naszych dzialaczach szachowych ,ze oni nadaja sie do szachow w piaskownicy...doslownie do piaskownicy.. nic wiecej..
Wysłany: 2009-07-06, 15:33
Ty Wladek sie nie smiej, bo tez zamierzam przerobic nieco pozycji z gry srodkowej Polgara (Chess Middlegame)! Zwlaszcza, ze pozycji jest naprawde masa, a po przerobieniu kilku tysiecy jest szansa na wyczucie tego co nalezy w danej pozycji zrobic!
Ty Wladek sie nie smiej, bo tez zamierzam przerobic nieco pozycji z gry srodkowej Polgara (Chess Middlegame)! Zwlaszcza, ze pozycji jest naprawde masa, a po przerobieniu kilku tysiecy jest szansa na wyczucie tego co nalezy w danej pozycji zrobic!
Partie z Rudnika pokazują ,że twoją słabą stroną są debiuty ,ja bym zaczął od tego
Jak spitolisz debiut to już w grze środkowej możesz zacytować Kmicica
"Kończ Waść wstydu......"
A żeby teraz nie było ,że nie na temat to oczywiście
Musimy promować szachy przez diagramy, choćby przez ustawiane na piaskownicy przez polskich tłuków (czytaj organizatorów turniejów)
_________________ Im kot starszy tym ogon twardszy
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: tomorek86
Wysłany: 2009-07-27, 00:06
Nie wiem czy powinienem o tym głośno mówić, ponieważ znany jestem tutaj z imienia i nazwiska, ale przyznam się, że bardzo interesuje się street artem. Czyli stencile, graffiti i oczywiście vlepki.
Graffiti w Brighton (Wielka Brytania)
Szablon z Buenos Aires (Argentyna). "Jesteś graczem czy pionkiem/bierką/figurą?" - przepraszam, jeżeli złego przekładu dokonałem. Jest to odwołanie do poematu Jorge Luisa Borgesa - "Szachy"
w Polsce juz widziałem jedno szachowe graffiti (ciekawostka, szachy są napisane przez samo "h"), ale interesuja mnie zrobienie szablonu. nie wiem na ile to jest działanie popularyzatorskie, ale pomysł uważam za ciekawy.
Pozdrawiam
PS.
myslałem o partii Kostry z 1967 bo bradzo mi się podoba (walory estetyczne), ale diagram z partii między dwoma szachistami o znaczeniu symbolicznym lepiej by było przyjęte. np. Fischer - Spasski, Korcznoj - Karpow...
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2010-03-05, 09:40
adse napisał/a:
A tak, to sport niszowy dla wyjątkowych fanatyków. Ostatnio słyszałem porównania szachów do pokera sportowego, czyli mimo setek lat tradycji działania szachistów były i są nadal kiepskie. skoro przeciętny Polak nie ma pojęcia o szachach.
Wszystko zależy od reklamy, a szczególnie od umiejętności pokazywania w TV. A nawet szachy można ciekawie tam pokazać, a wtedy i całkiem zieloni mogą się interesować tym sportem. Dobry komentarz sprawia cuda.
Można nie rozumieć gry a oglądać i "medialnie" uczestniczyć w rozgrywkach.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Można nie rozumieć gry a oglądać i "medialnie" uczestniczyć w rozgrywkach.
A cóż w szachach takiego "medialnie ciekawego"? Dla kogoś kto nie zna zasad gry w szachy, ot dwóch gości siedzi przy stole patrzy na szachownice od czasu do czasu przesunie kawałek drewna i naciśnie zegar zapisując coś na kartce, przy czym to wszystko w atmosferze ciszy ani mru mru
Gdzie tu emocje, widowiskowość itp.
Nieco inaczej wygląda sprawa gdy ktoś gra w szachy wtedy może się emocjonować tym sportem nie koniecznie w bezpośrednim kontakcie, ostatnio sporo turniejów jest relacjonowane on-line na żywo.
_________________ Im kot starszy tym ogon twardszy
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2010-03-05, 12:20
A co fascynującego w rzucaniu lotkami, trącaniu kijem w kule (tak bilard jak i golf), czy "czyszczeniem lodu"?
W golfa grają sobie paniska opowiadając kawały i chodząc po trawniku, a co jakiś czas walnie któryś laską w piłeczkę. W bilardzie to samo tylko nie na trawniku lecz w salonie.
Rzutki? To taka barowa gierka zabijająca nudę i rozweselająca towarzystwo.
Czyszczenie lodu to jeszcze bardziej porąbane.
A były prezydent USA W.Bush młodszy rzucał podkowami do celu.
Jak byłem młody to graliśmy kasztanami w duce.
Odpowiedni komentarz sprawia, że gra dla kibiców jest atrakcyjna. Nie trzeba znać zasad, część wyjawi komentator podczas programu.
Czy każdy zna zasady w hokeja? Wiadomo, że należy wbić krążek do bramki. Ale dlaczego kara jest odłożona, czym różni się spalony na niebieskiej od czerwonej, jakie UWOLNIENIE? Dlaczego zawodnik nie podnosi kija z lodu, itp. Czy te niuanse są potrzebne aby oglądać hokej?
Może teraz piłka nożna. Grupa facetów (lub kobitek) biega i kopie kawałek napompowanej skóry. Wiadomo, że chcą ją umieścić w bramce. Ale dlaczego jeden gwizda i nie uznaje że skóra wpadła do bramki? Ten z boku machał? Przecież nikt nikogo nie kopnął. Aaaaaa spalony, ale kto się palił?
W koszykówce niektóre osoby nie wiedzą o zakazie powrotu piłki na swoją połowę.
Nawet skoki narciarskie można odpowiednio zareklamować.
Przykłady można mnożyć z każdej dyscypliny.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum