Ranking: 1801
Nick na Kurniku: studentmolowy Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Skąd: podkarpacie (SW)
Wysłany: 2009-12-08, 16:28
Wpisz w wikipedie matowanie goncem i skoczkiem, a wyskoczy SLAWNY GM Vladimir Jepiszyn!
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Wysłany: 2009-12-09, 00:03
Tak - to wyjatkowo slawny GM. Nie slyszalem o zadnym innym tak slawnym zawodniku z tytulem GM, aby dal popis braku umiejetnosci na poziomie 2 kategorii!
_________________ Szachy sa jak ocean, w ktorym slon moze sie napic, a demon i mol wykapac. 1-12-2009 zrezygnowalem z szachow "wyczynowych"; chce uczyc innych w realu jak myslec i planowac
Ranking: 1111
Nick na Kurniku: tpp Pomógł: 5 razy Wiek: 45
Wysłany: 2009-12-09, 00:25
demon_szybkosci napisał/a:
slawnym zawodniku z tytulem GM, aby dal popis braku umiejetnosci na poziomie 2 kategorii
Wyjątki potwierdzają regułę.
_________________ www.kolegiumsedziow.prv.pl -> konkurs Przepisów Gry w szachy (bez nagród ale można poznać przepisy - a może uważasz, że je znasz?). Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Temat tabu, ale myślę ,że kilkanaście procent zawodników powyżej KM miało by problemy z takim matem bo wymyślić go na desce bez teoretycznej znajomości siatki matujacej jest ciężko.
Powiem szczerze nie umiem tego (choć kiedyś się tego uczyłem ale lata....) a wy?
Wysłany: 2009-12-11, 00:55
Ja takze nie umiem chociaz sie uczylem. Niemniej sa tacy co na slepo w 15sek sa w stanie zamatowac z dowolnej pozycji. Ja wiem tylko, ze najlepiej jest dzialac tak, aby zamatowac w rogu a nie na bandzie
A ja Wam opowiem ciekawą historię.
Dawno temu prowadziłem zajęcia w małej miejscowości pod Malborkiem. Na zajęcia kilkudziesięcioosobowej grupy dzieci przychodził też starszy chłopak, około 30l - lekko opóźniony w rozwoju. Nigdy nie grał dobrze, ale ja się cieszyłem że chodzi, bo dzieci go po kilku miesiącach ogrywały i bardzo się tym faktem cieszyły.
Chłopak po kilku latach zdobył nawet III kategorię (choć grał na raczej na IV).
Ale o dziwo, nauczył się (przypatrując moim lekcjom) matowania gońcem i skoczkiem króla przeciwnika. Pamiętam pewne wiekopomne zdarzenie kiedy w partii błyskawicznej zamatował (uwaga) kandydata na mistrza mając około 1 minuty na zamatowanie go właśnie gońcem i skoczkiem. Sensacją było już same zwycięstwo (k/m podstawił chyba hetmana) - ale owacje po zakończeniu partii były ogromne.
Ranking: 1600
Nick na Kurniku: rutraartur
Wysłany: 2009-12-31, 01:15
demon_szybkosci napisał/a:
:roll: Tak - to wyjatkowo slawny GM. Nie slyszalem o zadnym innym tak slawnym zawodniku z tytulem GM, aby dal popis braku umiejetnosci na poziomie 2 kategorii!
Na innym forum kiedy miałem IV kategorie i pytałem się jak zamatować skoczkiem i gońcem to mnie nieźle zjechali. Tymczasem dziś potrafię zamatować, a np. mój kolega IIkat. nie potrafi, ale ten GM się skompromitował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum