Zastanawia mnie jedna rzecz: Dlaczego mój przeciwnik w 2.Bc4 zagrał właśnie tak? Przecież taki wariant chyba nie jest znany? Jaka była idea tego posunięcia?
Jeżeli jest to możliwe, to proszę o wskazanie mi błędów, jakie popełniłem w tej partii (oczywiście oprócz karygodnego ruchu 16 .... f6.
Niedawno na tym albo na sąsiednim forum było identyczne pytanie. 2.Gc4 przecież jest normalnym, całkiem naturalnym posunięciem, a celem jest po prostu rozwinięcie gońca .
Patrio1996 napisał/a:
Przecież taki wariant chyba nie jest znany? Jaka była idea tego posunięcia?
I o to chodzi. W dzisiejszych czasach nawet wielu słabych szachistów ma w głowie mnóstwo wariantów debiutowych, które wykuli na blachę, więc zejście z głównych linii często przynosi korzyści.
Ranking: 1020
Nick na Kurniku: grizzdow
Wysłany: 2010-03-16, 16:53
hehe a mi się zdaje że po prostu z tym ruchem na początku Bc4 to po prostu przeciwnik kolegi miał nadzieję na tego niesaowicie popularnego wśród naprawdę początkujących "szybkiego mata" czy jak kto go tam nazywa ;p słyszałem też nazwę "masarski mat" ;p potem hetman na f3 albo na h5 i potem hetman na f7 i koniec jeśli przeciwnik tego nie zauważy
mi się zdaje że w tym posunięciu gońcem przeciwnik miał właśnie to na myśli bardzo często się z tym spotykam często reaguję idąc skoczkiem na h6 i potem zbijając tego hetmana :D ale to trzeba grać z przeciwnikiem na prawdę niskiego poziomu żeby kontynuował ten plan i potem "szach mat!! (ja robię ruch) o kurde ... zbiłęś mi hetmana" haha
albo jest inna możliwość ... miał nadzieję że gra z aż tak słabym przeciwnikiem co się da nabrać na ten myk ale po ruchu pionkiem na e6 zrezygnował
Co przeciwnik myślał wie tylko on sam. Spodziewałem się jednak ruchu Sf3 i być może to mnie zmyliło. Dziękuje wszystkim za analizę mojej partii. Pozdrawiam
Chciałbym przedstawić Wam partię, którą rozegrałem na kurniku. Mój przeciwnik miał ponad 1400 rankingu. Udało mi się to wygrać, więc uważam, że jest to spore osiągnięcie, bynajmniej na moim poziomie.
(gram czarnymi)
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Nf6 (Struktura, jaka powstała po tych ruchach, to obrona dwóch skoczków)
4. Ng5 d5 5. exd5 Nxd5 6. Nxf7 (Dobre posunięcie. Jedyne moje wyjście to bić tego skoczka, po czym następuje...)
...Kxf7 7. Qf3+ Ke6
8. Bxd5+ Qxd5 9. Qxd5+ Kxd5 (Moim zdaniem mój przeciwnik stracił na tych wymianach, bo atak został zażegnany i mam figurę więcej. Niewątpliwą wadą czarnego w tej pozycji jest Król, który znajduje się w centrum, co biały będzie chciał wykorzystać...)
10. O-O Nd4 11. Na3 Bxa3 12. bxa3 Nxc2 13. Rb1 Bf5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum