Problemy z ChessArbitrem Pro

Moderator: redjok

Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez mrozik » 25 lis 2013, 22:54

Z uwagi na aktywność Pana Adama Curyły na naszym forum i jego wpis:
Powiem tylko, że bardzo dobra propozycja. Centralizacja zgłoszeń i propozycji pomoże zapanować nad chaosem informacyjnym... tylko przydał by się ktoś, kto będzie moderował taki wątek :-) Cieszę się, że niektórych przekonały argumenty. Mam nadzieję tylko, że dobrych pomysłów będzie więcej.


Postanowiłem utworzyć temat, w którym można zgłaszać swoje problemy z programem, uwagi i propozycje rozwoju.

Uwaga!
Nie jest to temat na jałowe dyskusje!

Mam nadzieję, że uda się zachęcić do współpracy Cesar'a i może Aleksandra Sokólskiego z ramienia PZSzachu.

Lista uwag do programu:
  • Brak jakichkolwiek informacji o stanie projektu
Lista problemów:
  • Problem z kojarzeniami - brak certyfikatu FIDE

Lista propozycji zmian:
  • Ułatwić obsługę załączników(np. banerów, plików pdf), tak aby nie było konieczności wgrywania załącznika przy każdej aktualizacji serwisu

Uwagi do ChessArbiter.com

Na listę trafią tylko uwagi, problemy i propozycje, które uzyskają minimum dwa podziękowania: czerwonych, zielonych, Cesara lub osób z Zarządu PZSzachu: mania i Krzysztof G.
mrozik
Administrator
 
Posty: 1732
Dołączył(a): 03 gru 2006, 16:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy
Ranking: 2040

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez mrozik » 25 lis 2013, 23:05

Zacznę sam :)
Lista spraw pilnych:
  • Poprawa polityki informacyjnej - my użytkownicy nie dostajemy informacji o stanie projektu. Straszeni jesteśmy przez Andrzeja Filipowicz, że CAP będzie zdyskwalifikowany przez FIDE, a żadnych informacji nie ma zwrotnych. Wiem, że ktoś coś robi, ale co ? Czy poprawić to ma Adam Curyło, czy ktoś inny? Totalna dezinformacja.
    Uwaga: Problem zgłosiłem moje siostrze Ani i ma być poruszony na zebraniu zarządu.
  • Poprawa pomocy technicznej - Jeżeli częścią oferty jest wsparcie techniczne to musi być chociaż w stopniu minimalnym. Tutaj faktycznie może przydać się wolontariat, ktoś kto będzie odpisywał na maile.
  • Wyjaśnienie spraw kojarzeń - to dla mnie jako umysły ścisłego najpilniejsze. Nie duperele w stylu bo program wyświetla wyniki po rundzie 7, a pisze że po 8, która się nie odbyła. Taki program ma przede wszystkim dobrze kojarzyć, a nie ładnie wyglądać.

Propozycje:
  • Na chwilę obecną mam jedną, możliwość rejestracji turnieju do Fide z poziomu programu.

Błąd:
  • Podczas próby zapisania pliku turniejowego dostaję komunikat:
    Obrazek
    A podczas ponownej próby zapisu pliku, w którym zapisałem nie widać jako pliku programu:
    Obrazek
mrozik
Administrator
 
Posty: 1732
Dołączył(a): 03 gru 2006, 16:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy
Ranking: 2040

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Rafcik » 26 lis 2013, 07:55

Strasznie irytuje mnie, jak dodam baner, a potem przeniosę plik CAPa na inny komputer to muszę znowu doczepiać ten sam baner.
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2245
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szalony_rzeznik » 26 lis 2013, 08:32

Z mojego punktu widzenia główne postulaty są dwa:
[*] jasna i klarowna polityka informacyjna w tym podawanie planów wprowadzanych zmian wraz z ich terminami
[*] jak najszybsza poprawa jakości kojarzeń (inaczej mówiąc zdobycie cerfyfikatu FIDE)
szalony_rzeznik
 
Posty: 292
Dołączył(a): 12 paź 2007, 09:31
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szachylubartow » 26 lis 2013, 09:20

Jakie są szanse że CAP do kosza nie pójdzie?? Mam starą wersję i nie wiem czy ją aktualizować do 2010. Co prawda to tylko 90 zł, ale to zawsze mniej o 90 przy zakupie programu za 600 zł
szachylubartow
 
Posty: 9
Dołączył(a): 05 lis 2012, 15:42
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 1800
kurnik.pl: zarutekpis

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 26 lis 2013, 10:28

Rafcik napisał(a):Strasznie irytuje mnie, jak dodam baner, a potem przeniosę plik CAPa na inny komputer to muszę znowu doczepiać ten sam baner.

Podobnie jest z wszystkimi dodanymi plikami umieszczonymi na dysku (nie w sieci - adres URL). Jak raz dodano plik i już jest na serwerze, to program powinien o tym wiedzieć że nie jest plik zmieniany (nawet gdy obecnie jest na innym kompie).
    Można to zrobić:
    jak będzie wybrany plik do wgrania to w domyśle jest to nowy plik
    lub
    trudniej ale dłużej i bezpieczniej każdorazowo program sprawdza czy to takie same pliki (nie nazwy).
W każdym razie jak pliku nie ma na dysku to wykorzystuje to co ma na serwerze. Jak jest to pierwsze wgranie turnieju (nowy numer i brak wszelkich powiązanych plików) i nie ma dostępu do pliku (baner, komunikat, itp.) to wówczas o tym informuje.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8802
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1840 razy
Otrzymał podziękowań: 2055 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 26 lis 2013, 12:00

Eksportuj kojarzenie do PGN
Dlaczego jak jest harmonogram rund nie czyta dat z harmonogramu lecz "wciska" aktualną? Przy eksporcie wszystkich rund robi duże przekłamania.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8802
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1840 razy
Otrzymał podziękowań: 2055 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 26 lis 2013, 12:40

strona chessarbiter.com
Niektóre turnieje nie są liczone, niektórych nie ma - wpadają w nicość (nie ma w "uwzględnionych, w oczekujących i w nie uwzględnionych) pomimo iż wszyscy zawodnicy mają IdCR.
Nie ma podanego schematu wpisania tempa gry, i są turnieje odrzucane (znalazłem 2 X 5).
Są turnieje odrzucane ze względu na "Zły rodzaj szachów" np. grupa A turniej przyjaźni polsko-węgierskiej w Spodku - B.Obrochta P'15+10 http://www.chessarbiter.com/turnieje/2013/ti_502/
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8802
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1840 razy
Otrzymał podziękowań: 2055 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez harasimo » 26 lis 2013, 14:00

Pozwolę dorzucić sobie coś od siebie (CA PRO).
Irytujące powiadomienie:
Obrazek
Problem z wyświetlaniem polskich znaków (Win8.1):
Obrazek
Czytając dzisiaj ten wątek pomyślałem sobie, że spróbuję reinstalacji CAPRO, może się "opamięta" z polskimi znakami, jednak w tym momencie bardzo tego żałuję:
Obrazek
Muszę rozwiązać problem do soboty... :lol2:
Na Win7 dokładnie ten sam problem... :wall:
harasimo
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 lip 2010, 16:11
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez mrozik » 26 lis 2013, 14:05

To od razu ja dołożę swoje, skoro mamy ranking ChessArbitra, który w niektórych sytuacjach jest przydatny powinna być opcja poprawy odrzuconych turniejów i ponownego zgłoszenia.
Fajna byłaby możliwość oznaczania czy chcemy, aby nasz turniej był liczony.
Skoro wiem, że i tak odrzucą bo był to turniej kloca lub coś podobnego to nie ma sensu zawracać głowy administratorom rankingu.
Jawne powinno też być nazwisko osoby, która się tym zajmuje.

Na stronie chessarbiter.com należałoby poprawić wyszukiwarkę turniejów.
Nie da się wyszukać pewnych turniejów.
Przykład:
http://www.chessarbiter.com/turnieje.ph ... l+turnieje
mrozik
Administrator
 
Posty: 1732
Dołączył(a): 03 gru 2006, 16:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy
Ranking: 2040

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez mrozik » 26 lis 2013, 14:52

Problem z pomocą programu:

Obrazek
mrozik
Administrator
 
Posty: 1732
Dołączył(a): 03 gru 2006, 16:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy
Ranking: 2040

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Cesar » 26 lis 2013, 23:09

mrozik napisał(a):Z uwagi na aktywność Pana Adama Curyły na naszym forum i jego wpis:
Powiem tylko, że bardzo dobra propozycja. Centralizacja zgłoszeń i propozycji pomoże zapanować nad chaosem informacyjnym... tylko przydał by się ktoś, kto będzie moderował taki wątek :-) Cieszę się, że niektórych przekonały argumenty. Mam nadzieję tylko, że dobrych pomysłów będzie więcej.


Postanowiłem utworzyć temat, w którym można zgłaszać swoje problemy z programem, uwagi i propozycje rozwoju.

Uwaga!
Nie jest to temat na jałowe dyskusje!

Mam nadzieję, że uda się zachęcić do współpracy Cesar'a i może Aleksandra Sokólskiego z ramienia PZSzachu.

Lista uwag do programu:
  • Brak jakichkolwiek informacji o stanie projektu
Lista problemów:
  • Problem z kojarzeniami - brak certyfikatu FIDE

Lista propozycji zmian:
  • Ułatwić obsługę załączników(np. banerów, plików pdf), tak aby nie było konieczności wgrywania załącznika przy każdej aktualizacji serwisu

Uwagi do ChessArbiter.com

Na listę trafią tylko uwagi, problemy i propozycje, które uzyskają minimum dwa podziękowania: czerwonych, zielonych, Cesara lub osób z Zarządu PZSzachu: mania i Krzysztof G.


Witam.

Inicjatywa bardzo mi się spodobała.:-) Rozumiem, że będzie Pan pełnił rolę moderatora ? Ustawił bym jeszcze hierarchizację problemów. Może być na krytyczne, normalne i niskie. Można pogrupować też wg ilości podziękowań. Prośba również o umieszczenie wyraźnej informacji o tym, że wątek dotyczy nowej wersji czyli TYLKO ChessArbiter Pro 2010



Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Cesar, 26 lis 2013, 23:26, edytowano w sumie 1 raz
Cesar
 
Posty: 46
Dołączył(a): 19 maja 2010, 23:23
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Cesar » 26 lis 2013, 23:20

szachylubartow napisał(a):Jakie są szanse że CAP do kosza nie pójdzie?? Mam starą wersję i nie wiem czy ją aktualizować do 2010. Co prawda to tylko 90 zł, ale to zawsze mniej o 90 przy zakupie programu za 600 zł


Odpowiedź na to pytanie w tej chwili to niestety wróżenie z fusów. Zauważyłem z niepokojem, że powstały ruchy oporu, których nie do końca rozumiem. Chociażby obecne podejście do spraw programu i stanowisko Pana A. Filipowicza. Widać wyraźnie, że zaczyna promować inne rozwiązania. Wiem, też, że ma pretensje do mnie o to, że sprzedałem program. Mam nadzieję jednak, że środowisko sędziowskie i PZSzach będzie w stanie przeciwstawić się temu. Teraz to w końcu również ich interes...
Ostatnio edytowany przez Cesar, 26 lis 2013, 23:27, edytowano w sumie 1 raz
Cesar
 
Posty: 46
Dołączył(a): 19 maja 2010, 23:23
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Cesar » 26 lis 2013, 23:24

kolokwium napisał(a):
Rafcik napisał(a):Strasznie irytuje mnie, jak dodam baner, a potem przeniosę plik CAPa na inny komputer to muszę znowu doczepiać ten sam baner.

Podobnie jest z wszystkimi dodanymi plikami umieszczonymi na dysku (nie w sieci - adres URL). Jak raz dodano plik i już jest na serwerze, to program powinien o tym wiedzieć że nie jest plik zmieniany (nawet gdy obecnie jest na innym kompie).
    Można to zrobić:
    jak będzie wybrany plik do wgrania to w domyśle jest to nowy plik
    lub
    trudniej ale dłużej i bezpieczniej każdorazowo program sprawdza czy to takie same pliki (nie nazwy).
W każdym razie jak pliku nie ma na dysku to wykorzystuje to co ma na serwerze. Jak jest to pierwsze wgranie turnieju (nowy numer i brak wszelkich powiązanych plików) i nie ma dostępu do pliku (baner, komunikat, itp.) to wówczas o tym informuje.


Ten problem dotyczy tylko starej wersji. Prośba do moderatora. Ponieważ stara wersja nie będzie już wspierana, gdyż nawet przy dobrych chęciach, nie ma fizycznie takiej możliwości. To proszę o usuwanie tych postów. Jeśli chodzi o rozwój to rozmawiamy TYLKO o CAP 2010
Cesar
 
Posty: 46
Dołączył(a): 19 maja 2010, 23:23
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Cesar » 26 lis 2013, 23:32

mrozik napisał(a):To od razu ja dołożę swoje, skoro mamy ranking ChessArbitra, który w niektórych sytuacjach jest przydatny powinna być opcja poprawy odrzuconych turniejów i ponownego zgłoszenia.
Fajna byłaby możliwość oznaczania czy chcemy, aby nasz turniej był liczony.
Skoro wiem, że i tak odrzucą bo był to turniej kloca lub coś podobnego to nie ma sensu zawracać głowy administratorom rankingu.
Jawne powinno też być nazwisko osoby, która się tym zajmuje.


Jest taka możliwość. Wystarczy ponownie wysłać odrzucony i poprawiony turniej na stronę. Jeśli wszystko będzie ok, to turniej zostanie uwzględniony. Przynajmniej ja tak robiłem. Ale mogę porozmawiać o tym z osobami zajmującymi się tym z ramienia PZSzach

mrozik napisał(a):Na stronie chessarbiter.com należałoby poprawić wyszukiwarkę turniejów.
Nie da się wyszukać pewnych turniejów.
Przykład:
http://www.chessarbiter.com/turnieje.ph ... l+turnieje


Ok. Do poprawy..
Cesar
 
Posty: 46
Dołączył(a): 19 maja 2010, 23:23
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Następna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe