www.chessarbiter.com

Moderator: redjok

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 22 paź 2011, 21:24

Tylko Mikołaj ma w bazie adnotację o turnieju. To zadanie dla Adama Curyły.

W drugiej sprawie, to: Widok -> Wyniki końcowe -> Filtrowane.. a tam już można kroić, wybierać i cudować
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez ŁowcaAndroidów » 22 paź 2011, 21:53

Właśnie nie mogłem nigdy tego znaleźć. Dziękować
"Jednym z najważniejszych elementów współczesnej strategii jest ograniczenie działania jednej z lekkich figur przeciwnika" A.K.
Avatar użytkownika
ŁowcaAndroidów
Moderator
 
Posty: 4102
Wiek: 33
Dołączył(a): 13 sie 2010, 20:50
Podziękował : 307 razy
Otrzymał podziękowań: 559 razy
Ranking: 2286
FICS: MlodyBog

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 09 lis 2011, 13:23

Mój występ na turnieju w Tąpkowicach też nie został uwzględniony, pomimo podania wszystkich wymaganych danych:
1.2 Podstawą obliczeń są wyniki turniejów umieszczane na serwerze ChessArbiter (wersja programu min. 4.20).
1.3 Warunkiem uwzględnienia turnieju do klasyfikacji rankingowej ChessArbiter jest prawidłowe wypełnienie danych opisowych turnieju, oraz danych zawodników, ze szczególnym uwzględnieniem numerów IDCR (Numer ID zawodnika z Centralnego Rejestru), kategorii i daty urodzenia.
1.4 Rankingi przeliczane są po wysłaniu na serwer ChessArbiter kompletnych wyników turnieju.
Ale (zapewne) będę się widział z Adamem w Puławach i go pomolestuję :>

PS
Turniej jest uwzględniony w obliczeniach i jestem "obliczony" (czy obliczalny), ale strona "tępawa" i w wyszukiwarce na głównej nie można mnie znaleźć (nie ma opcyji wyboru rodzaju rankingu, lub wyszukiwania wszystkich rankingów z podanego klucza).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez zulu » 01 sty 2012, 16:04

kolokwium napisał(a):Tylko Mikołaj ma w bazie adnotację o turnieju. To zadanie dla Adama Curyły.

W drugiej sprawie, to: Widok -> Wyniki końcowe -> Filtrowane.. a tam już można kroić, wybierać i cudować

Cuduje to program w filtrowanych.
Szczególnie przy rankingowych filarowaniu i bardzo zróżnicowanym składzie.
Po prostu złe załoźenia przyjęto.
Nie można filtrować od zerowego rankingu fide do jakiejś wartości.
Brak polskich kategorii kobiecych w filtrze.
Filtr według kategorii powinien według mnie zawierać wszystkie kategorie również kobiece krajowe prawidłowo uszeregowane.
Albo można dodać filtr według krajowego rankingu.
Albo przyjąć ze jeżeli zaczynamy od 0 np. do 1600. To oba rankingi muszą spełniać ten warunek. Obecnie od zera nic nie filtruje.

PS.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku
zulu
 
Posty: 135
Dołączył(a): 19 maja 2007, 15:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez redjok » 18 sty 2012, 23:06

Jeśli się nie mylę to są problemy z Centralnym Rejestrem Członków Polskiego Związku Szachowego mianowicie serwisy nie pobierają fotografii a program nie może połączyć się w celu aktualizacji bazy zawodników.
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3865
Wiek: 39
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 17:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 479 razy
Otrzymał podziękowań: 538 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 19 sty 2012, 00:08

Za strony PZSzach
UWAGA!
Z powodu awarii Centralny Rejestr PZSZACH do odwolania znajduje się pod zastępczym adresem:
http://www.cr.vel.pl/ew/news.php
Za niedogodności przepraszamy.

Dlatego zmień adres pliku w opcjach internetowych (Pobierz listę rankingową z Centralnego...)
z http://www.cr.to.pl/ew/download/rejestr_czlonkow.csv
na http://www.cr-pzszach.pl/ew/download/re ... lonkow.csv
Kod: Zaznacz cały
http://www.cr-pzszach.pl/ew/download/rejestr_czlonkow.csv
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez redjok » 11 lut 2012, 12:45

Kolega kolokwium pomógł ale trzeba to robić ręcznie.
Panie Adamie czy jest szansa na to aby działało jak dawniej ?

Zdjęć nie widać http://www.chessarbiter.com/turnieje/20 ... ngs&9.html :<
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3865
Wiek: 39
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 17:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 479 razy
Otrzymał podziękowań: 538 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 11 lut 2012, 12:53

Ale aby pobrać fotografie, to już trzeba się napracować:
  1. wybrać trzecią opcję "http://.."
  2. podać nowy adres serwera CR z numerem ID_CR zawodnika
  3. i tak każdemu...
Kod: Zaznacz cały
Czyli z
http://www.cr.to.pl/ew/ew/images/6031.jpg
na
http://www.cr-pzszach.pl/ew/ew/images/6031.jpg


Może Adam da wybór adresu CR lub w ustawianiach "podaj adres bazy CR".
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez Cesar » 12 lut 2012, 10:59

redjok napisał(a):Kolega kolokwium pomógł ale trzeba to robić ręcznie.
Panie Adamie czy jest szansa na to aby działało jak dawniej ?

Zdjęć nie widać http://www.chessarbiter.com/turnieje/20 ... ngs&9.html :<



Witam

Można bardzo łatwo przywrócić zdjęcia w historycznych turniejach. Wystarczy programem w wersji 4.28 (lub capro2010 v5.20) otworzyć historyczny turniej i wysłać go ponownie na serwer ChessArbiter. Odnośniki do zdjęć w CR, zostaną wtedy automatycznie poprawione. Niestety zmiana lokalizacji CR była konieczna. Firma VEL, hostująca serwer CR, niepoważnie podchodzi do klientów. Okazało się, że nie była właścicielem domeny "to.pl" i właściciel wraz ze wzrostem popularności upomniał się o swoje.. :/ . Teraz domena cr-pzszach.pl jest zarejestrowana na Polski Związek Szachowy, więc podobna sytuacja już nam nie grozi.

Pozdrawiam
Adam Curyło
Cesar
 
Posty: 46
Dołączył(a): 20 maja 2010, 00:23
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 12 lut 2012, 15:58

Czyli automatyczna aktualizacja programu nie działa i może być to związane ze zmianą domeny.
Czy nie można zrobić skryptu, który by zaktualizował adresy archiwalnych serwisów turniejowych?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez Cesar » 12 lut 2012, 18:44

kolokwium napisał(a):Czyli automatyczna aktualizacja programu nie działa i może być to związane ze zmianą domeny.
Czy nie można zrobić skryptu, który by zaktualizował adresy archiwalnych serwisów turniejowych?


Automatyczna aktualizacja działa na 100% w ChessArbiter Pro 2010. Stary program nie będzie miał już aktualizacji, dlatego ta funkcja wydaje się już niepotrzebna..;-) Mam techniczne problemy z kompilacją kodu starego programu, opisałem je na stronie głównej http://www.chessarbiter.com. Co do Twojego drugiego pytania, to oczywiście jest możliwe.. ale skrypty "rzeźbiące" w plikach turniejowych "html" wymagają bardzo dużej ostrożności. Najlepiej przed tą operacją wykonać kopię zapasową wszystkich turniejów na serwerze, a to czasochłonna operacja... Nie mniej nie wykluczam, że ją przeprowadzę, tylko w chwili obecnej jest to niemożliwe.
Cesar
 
Posty: 46
Dołączył(a): 20 maja 2010, 00:23
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 09 sie 2012, 11:38

Od września FIDE zmienia format pliku bazy rankingowej. Czy będzie aktualizacja starego programu aby korzystał z xlm?
Important note for developers:

New format introduced XML
filenames:
players_list_xml.zip - Combined file with all players and all ratings
standard_aug12frl_xml.zip - Standard rating FRL
rapid_aug12frl_xml.zip - Rapid rating FRL
blitz_aug12frl_xml.zip - Standard rating

From September 2012 new format of TXT files will be used.
aug12 will be replaced by corresponding rating period

For test purpose filenames are put under names *_new.zip

players_list_new.zip - Combined file with all players and all ratings in TXT
standard_aug12frl_new.zip - Standard rating FRL in TXT will replace aug12frl.zip
rapid_aug12frl_new.zip - Rapid rating FRL in TXT
blitz_aug12frl_new.zip - Standard rating in TXT

After September, 1 2012 all *_new.zip files will be placed under regular names:
players_list.zip
standard_aug12frl.zip (replaces aug12frl.zip)
rapid_aug12frl.zip
blitz_aug12frl.zip
and all existing files placed under *_old.zip. After January, 1 2013 *_old.zip will be discontinued.

All updates at:
http://ratings.fide.com/download.phtml
For comments please contact Elista FIDE Office at admin@fide.com
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez mrozik » 09 sie 2012, 12:03

Chyba to oznacza, że muszę kupić jednak CA 2010 :(
mrozik
Administrator
 
Posty: 1738
Dołączył(a): 03 gru 2006, 17:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 263 razy
Ranking: 2040

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 09 sie 2012, 12:16

Spokojnie! Poczekajmy na odpowiedź Cesara.

PS
Ja sobie dopasuję xml do CAP, ale większość raczej nie.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9405
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2260 razy
Otrzymał podziękowań: 2385 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez chesspawn » 10 sie 2012, 22:06

W nowym CA jest luka z plikami cookies bądź tym podobne i jakiś czas temu to zgłaszałem, ale narazie bez zmian.

Dotyczy to niektórych przeglądarek i jak pobierze się zgłoszenia z formularza zgłoszeń na listę startową to się te osoby nie pojawią od razu na stronie internetowej, chyba że się stronę odświeży.
Ostatnio edytowany przez chesspawn, 01 paź 2012, 11:11, edytowano w sumie 1 raz
Avatar użytkownika
chesspawn
Partner
 
Posty: 114
Dołączył(a): 26 maja 2009, 17:52
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy
Ranking: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strony szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe