Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Moderator: kolokwium

Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Postprzez albatros » 12 gru 2007, 21:38

Ile razy w czasie partii można zaproponować remis (jak to jest wg przepisów) ?
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 10:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez kolokwium » 12 gru 2007, 22:04

Nie jest to określone. Ale nie można przesadzać aby nie było oskarżenia o przeszkadzanie w grze.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9134
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2044 razy
Otrzymał podziękowań: 2180 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Postprzez barbara1570 » 12 gru 2007, 22:18

albatros napisał(a):Ile razy w czasie partii można zaproponować remis (jak to jest wg przepisów) ?


Proponowac remis mozna tylko 8 razy ,natomiast poddawac ,tylko jeden raz (czasem jest wyjatek,partner nie chce jeszcze wygrywac i prosi przegranego o kontynuowanie gry).
Avatar użytkownika
barbara1570
 
Posty: 1756
Dołączył(a): 14 paź 2007, 07:46
Lokalizacja: Polaniec
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Ranking: 2100

Postprzez albatros » 13 gru 2007, 13:44

kolokwium napisał(a):Nie jest to określone. Ale nie można przesadzać aby nie było oskarżenia o przeszkadzanie w grze.


ale to we wszystkich szachach ,klasycznych ,szybkich i błyskawicznych?

ale podobno wg kodeksu FIDE jest tak,że jeden z zawodników proponuje remis ,a przeciwnik odrzuca....to już później zaproponować remis może tylko ten który odrzucił....??
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 10:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez kolokwium » 13 gru 2007, 14:00

albatros napisał(a):ale podobno wg kodeksu FIDE jest tak,że jeden z zawodników proponuje remis ,a przeciwnik odrzuca....to już później zaproponować remis może tylko ten który odrzucił
To pytanie czy stwierdzenie? Bo ja takiego przepisu nie znam.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9134
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2044 razy
Otrzymał podziękowań: 2180 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Postprzez Klr! » 13 gru 2007, 15:27

No ja tam jakieś pytajniki dostrzegam, więc chyba pytanie.. :> :P ;) :mrgreen:
Lepiej nie pisać nic, niż pisać nic...
Avatar użytkownika
Klr!
 
Posty: 657
Dołączył(a): 20 sie 2006, 23:52
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postprzez kolokwium » 13 gru 2007, 16:26

hmmm, staram się odpowiadać w sposób jasny i klarowny (chyba, że mam dobry humor, ale wtedy mnie mrozik "dociska" :roll: i następuje rozwinięcie tematu).
Ale jak kiedyś pisałem (podając linki do przepisów FIdE i PZSzach) jak się "ciągnie plotki" to dobrze jest najpierw sprawdzić źródło.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9134
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2044 razy
Otrzymał podziękowań: 2180 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Postprzez rutra » 21 wrz 2012, 01:19

barbara1570 napisał(a):
albatros napisał(a):Ile razy w czasie partii można zaproponować remis (jak to jest wg przepisów) ?


Proponowac remis mozna tylko 8 razy :crazy: ,natomiast poddawac ,tylko jeden raz (czasem jest wyjatek,partner nie chce jeszcze wygrywac i prosi przegranego o kontynuowanie gry :lol2: ).
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6646
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1588 razy
Otrzymał podziękowań: 1965 razy
Ranking: 1670

Re: Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Postprzez Nataniel998 » 14 lip 2018, 14:49

barbara1570 napisał(a):
albatros napisał(a):Ile razy w czasie partii można zaproponować remis (jak to jest wg przepisów) ?




Proponowac remis mozna tylko 8 razy ,natomiast poddawac ,tylko jeden raz (czasem jest wyjatek,partner nie chce jeszcze wygrywac i prosi przegranego o kontynuowanie gry).

To dalej jest aktualne, czy się coś zmieniło ?
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja.
Dzięki pasji, osiągam siłę.
Dzięki sile, osiągam potęgę.
Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.
Dzięki zwycięstwu zrywam łańcuchy
Nataniel998
 
Posty: 219
Wiek: 16
Dołączył(a): 24 mar 2016, 23:40
Podziękował : 122 razy
Otrzymał podziękowań: 75 razy
Ranking: 1908

Re: Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Postprzez rutra » 14 lip 2018, 20:15

Nataniel998 napisał(a):To dalej jest aktualne, czy się coś zmieniło ?


Nie było takiego przepisu. Władkowi coś się pomyliło. Teoretycznie remis można proponować po każdym ruchu, w praktyce jest to uznawane za przeszkadzanie.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6646
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1588 razy
Otrzymał podziękowań: 1965 razy
Ranking: 1670

Re: Ile razy w czasie partii można zaproponować remis ?

Postprzez AuroraBorealis » 14 lip 2018, 20:53

Władek po prostu trollował. Zawsze to robił i dlatego go pobanowano na prawie wszystkich stronach o szachach. Teraz smrodzi na facebooku
AuroraBorealis
 
Posty: 1347
Dołączył(a): 08 sie 2012, 12:38
Podziękował : 157 razy
Otrzymał podziękowań: 356 razy
Ranking: 2120


Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe
cron