Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Moderator: kolokwium

Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez miaras » 04 lip 2018, 20:36

Ciekawy przypadek wydarzył się na odbywających się w Krakowie Szkolnych Mistrzostwach Europy, grająca czarnymi Katarzyna Uliasz z zawodniczą z Turcji , TIKVESLI, Ceylin, wykonując posunięcie zdaniem sędziego przekroczyła czas w trakcie jego wykonania.Tutaj się zgadzam 6.8. Przyjmuje się, że nastąpiło przekroczenie czasu (opadnięcie chorągiewki), gdy sędzia stwierdzi ten fakt, względnie, gdy jeden z zawodników złoży prawidłową reklamację.
Sytuacja jest tym bardziej ciekawa, że czarne zbiły wieżę i białe nie miały materiału matującego (goły król) 5.2.2. Partia kończy się remisem, jeśli powstaje pozycja, w której żaden z zawodników nie może zamatować króla za pomocą jakiejkolwiek serii prawidłowych posunięć. Pojawienie się tzw.„martwej pozycji“ natychmiast kończy partię, pod warunkiem, że posunięcie prowadzące do tej pozycji było wykonane w zgodzie z art. 3 oraz art. 4.2- 4.7.
Decyzja sędziego jest kontrowersyjna gdyż:6.2.2. Zawodnik, po wykonaniu swojego posunięcia, musi mieć możliwość naciśnięcia dźwigni zegara i jego przełączenia, nawet jeśli przeciwnik wykonał następne posunięcie. Okres upływający pomiędzy
wykonaniem posunięcia na szachownicy i naciśnięciem dźwigni zegara jest integralną częścią czasu będącego w dyspozycji zawodnika na wykonanie posunięcia.
Ponadto zawodnicza grająca czarnymi twierdzi, że sędzia przerwał jej wykonanie posunięcia, gdy na zegarze nie było "flagi"
miaras
 
Posty: 541
Dołączył(a): 15 mar 2012, 09:38
Podziękował : 59 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
Ranking: 0

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez kolokwium » 04 lip 2018, 21:35

miaras napisał(a):Decyzja sędziego jest kontrowersyjna gdyż:6.2.2. Zawodnik, po wykonaniu swojego posunięcia, musi mieć możliwość naciśnięcia dźwigni zegara i jego przełączenia, nawet jeśli przeciwnik wykonał następne posunięcie. Okres upływający pomiędzy
wykonaniem posunięcia na szachownicy i naciśnięciem dźwigni zegara jest integralną częścią czasu będącego w dyspozycji zawodnika na wykonanie posunięcia.
Ponadto zawodnicza grająca czarnymi twierdzi, że sędzia przerwał jej wykonanie posunięcia, gdy na zegarze nie było "flagi"
Dlaczego decyzja jest kontrowersyjna? Czy dotyczy opinii zawodniczki "czarnej"?
Czy jest dostępny materiał wideo?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9125
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2030 razy
Otrzymał podziękowań: 2175 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez miaras » 04 lip 2018, 23:19

kolokwium napisał(a):
miaras napisał(a):Decyzja sędziego jest kontrowersyjna gdyż:6.2.2. Zawodnik, po wykonaniu swojego posunięcia, musi mieć możliwość naciśnięcia dźwigni zegara i jego przełączenia, nawet jeśli przeciwnik wykonał następne posunięcie. Okres upływający pomiędzy
wykonaniem posunięcia na szachownicy i naciśnięciem dźwigni zegara jest integralną częścią czasu będącego w dyspozycji zawodnika na wykonanie posunięcia.
Ponadto zawodnicza grająca czarnymi twierdzi, że sędzia przerwał jej wykonanie posunięcia, gdy na zegarze nie było "flagi"
Dlaczego decyzja jest kontrowersyjna? Czy dotyczy opinii zawodniczki "czarnej"?
Czy jest dostępny materiał wideo?

Oczywiście że kontrowersyjna, skąd wiemy co widział sędzia na zegarze: może 0:00, dlaczego nie pozwolił nacisnąć zegara zgodnie z przepisami? Może mógł utrudnić wykonanie posunięcia zawodniczce? Jeśli widział "flagę" to po zgodnie z przepisami wykonaniu posunięcia i naciśnięciu zegara mógł poinformować o tym fakcie zawodniczkę a nie w trakcie wykonywania posunięcia. Nadmienię że pozycja białego była w tym momencie przegrana i białe miały gołego króla
miaras
 
Posty: 541
Dołączył(a): 15 mar 2012, 09:38
Podziękował : 59 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
Ranking: 0

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez kolokwium » 04 lip 2018, 23:23

Jeżeli nie było "flagi" to nie było przekroczenia czasu. Jeżeli była "flaga", to sędzia mógł przerwać grę.

PS
Oczywiście zakładamy prawidłową pracę zegara.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9125
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2030 razy
Otrzymał podziękowań: 2175 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez regis88 » 04 lip 2018, 23:25

Bez zapisu trudno dojść do tego kto miał rację jednak załóżmy przez chwilę, że sędzia flagę widział. Czy to nie jest tak, że w chwili przekroczenia czasu (co zauważył i stwierdził sędzia) następuje koniec gry? Wszystko co potem jest nieistotne bo nastąpiło po partii.
regis88
 
Posty: 30
Dołączył(a): 21 lis 2016, 00:59
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Ranking: 2097

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez miaras » 04 lip 2018, 23:30

regis88 napisał(a):Bez zapisu trudno dojść do tego kto miał rację jednak załóżmy przez chwilę, że sędzia flagę widział. Czy to nie jest tak, że w chwili przekroczenia czasu (co zauważył i stwierdził sędzia) następuje koniec gry? Wszystko co potem jest nieistotne bo nastąpiło po partii.

Zawodniczka twierdzi, że w chwili przerwania partii nie było "flagi", swoją decyzją sędzia utrudnił stwierdzenie tego faktu, gdyż po przełączeniu zegara pojawienie się "flagi" potwierdziło by decyzję sędziego o przekroczeniu czasu. Sędzia mógł zasugerować się wskazaniem 0:00 a to nie jest jeszcze "flaga".
miaras
 
Posty: 541
Dołączył(a): 15 mar 2012, 09:38
Podziękował : 59 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
Ranking: 0

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez kolokwium » 05 lip 2018, 09:59

"Flaga" nie znika aż tak szybka aby nie można było jej nie zauważyć.
Przy wskazaniu 0:00 są jeszcze do wykorzystania ułamki sekund niewidoczne z powodu "krótkiego" wyświetlacza. Przy czasie dodawanym ma to znaczenie bo jest to "czas zawodnika", a po przełączeniu zegara otrzymuje plusa i gra trwa.
Przydałby się materiał wideo, bo korespondencyjnie to brak danych.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9125
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2030 razy
Otrzymał podziękowań: 2175 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez rutra » 05 lip 2018, 12:38

@kolokwium wydaje mi się, że nie masz racji jeśli chodzi o te ułamki sekundy. Oczywiście są modele zegarów, które się same nie zatrzymują i odliczają czas na minusie (zapewne przy dodawanym czasie jak ktoś ma minus 5 sekund i wykona kilka ruchów, to będzie miał czas „na plusie”). Ale zakładam, że na tych mistrzostwach szkół gra się na „lepszych” zegarach (zapewne DGT 2010 lub 3000).

Kiedyś pytałem o sytuacje z turnieju gdy zatrzymałem czas (nie zwróciłem uwagi czy była flaga). Ktoś napisał, że być może za wcześnie zatrzymałem zegar (przeciwnik miał ułamek sekundy na wykonanie ruchu). Później jednak robiłem testy i ani razu nie udało mi się zatrzymać zegara na 0.00 bez flagi. Co więcej nagrałem zegar i później przy użyciu programu rozbiłem film na klatki (1 sekunda = około 25 klatek). Ze zdjęć wyraźnie było widać jak jest 0.01, a na następnej klatce 0,00 i flaga. Dlatego z dokładnością do około 0,04 sekundy mogę stwierdzić, że gdy pojawia się 0.00, pojawia się też flaga.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6624
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1580 razy
Otrzymał podziękowań: 1939 razy
Ranking: 1670

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez kolokwium » 05 lip 2018, 18:07

Nie napisałem, że są zegary dodające czas po przekroczeniu czasu. Napisałem, że 0:00 nie świadczy o przekroczeniu czasu.

Czy gdy wyświetla się [0:00] to jest ZERO, czy [0:00]:035 (m:s:ms - minuty:sekundy:tysięczne części sekundy)?

Jeżeli sędzia uznał przekroczenie czasu bez wskazania o tym zegara (wyświetlenie flagi), to zapewne uznał uszkodzenie zegara lub jego nieprawidłowe zaprogramowanie. Czy w następnej partii ten sam zegar był używany? A jak TAK, to czy bez zmiany ustawień, czy go przeprogramowano?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9125
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2030 razy
Otrzymał podziękowań: 2175 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez rutra » 05 lip 2018, 20:16

To może inaczej. Mamy 1:30 (P’90). Po jednej sekundzie mamy dalej 1:30. Dopiero gdy minie minuta pojawia się 1:29. Tak samo gdy na zegarze jest 0.01 to może być 1 sekunda, a może być pół sekundy. I w chwili gdy pojawi się 0.00 to jest automatycznie flaga (przekroczenie czasu). Gdyby było 0.00,35 to na zegarze nie byłoby widoczne 0.00 tylko 0.01.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6624
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1580 razy
Otrzymał podziękowań: 1939 razy
Ranking: 1670

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez hajdzik » 05 lip 2018, 20:34

00:00 nie jest przekroczeniem czasu gry!!!
-00:01 jest przekroczeniem czasu gry.
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2939
Wiek: 40
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 247 razy
Otrzymał podziękowań: 423 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez AuroraBorealis » 05 lip 2018, 22:58

hajdzik napisał(a):00:00 nie jest przekroczeniem czasu gry!!!
-00:01 jest przekroczeniem czasu gry.


Wiele (wiekszosc?) zegarow nie pokazuje czasu ujemnego
AuroraBorealis
 
Posty: 1340
Dołączył(a): 08 sie 2012, 12:38
Podziękował : 154 razy
Otrzymał podziękowań: 353 razy
Ranking: 2120

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez hajdzik » 06 lip 2018, 05:52

Chorągiewka pojawia sie przy - 00,01
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2939
Wiek: 40
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 247 razy
Otrzymał podziękowań: 423 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Przekroczenie czasu w trakcie wykonania posunięcia

Postprzez kolokwium » 06 lip 2018, 13:38

Obecnie większość zegarów zatrzymuje się po przekroczeniu czasu. Nawet dostosowano do tego przepisy.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9125
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2030 razy
Otrzymał podziękowań: 2175 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe


Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe