Quiz szachowy

Moderator: redjok

Re: Quiz szachowy

Postprzez kolokwium » 24 gru 2016, 19:29

2. podpowiedź: zdarzyło się to w obecnej dekadzie.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9061
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1997 razy
Otrzymał podziękowań: 2144 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Quiz szachowy

Postprzez kolokwium » 07 sty 2017, 19:55

3. podpowiedź: zdarzyło się to podczas 40. Olimpiady szachowej.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9061
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1997 razy
Otrzymał podziękowań: 2144 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Quiz szachowy

Postprzez kolokwium » 19 sty 2017, 15:22

kolokwium napisał(a):Na Olimpiadzie była zabawna reklamacja. Otóż zawodnik zapisał na blankiecie posunięcie, zatrzymał zegar, zawołał sędziego i zareklamował trzykrotne powstanie pozycji po zapisanym posunięciu. Reklamacja złożona "jak w książce", ale ... okazało się, że nie było trzykrotnego. Jednak po interwencji sędziego zawodnika "olśniło" i zareklamował 50 posunięć bez bicia i ruchu pionem.

O której partii mowa i jak się TO zakończyło?

Ostatnia podpowiedź powodująca ograniczenie pytania do drugiej części.
40. Olimpiada szachowa 2012 w Stambule, Hraczek - Świercz
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9061
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1997 razy
Otrzymał podziękowań: 2144 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Quiz szachowy

Postprzez kolokwium » 01 lut 2017, 18:11

Tak przypadek opisał arcymistrz Bartłomiej Macieja
Czech zareklamował najpierw 3x na podstawie punktu 9.2.a, zapisując na blankiecie Gf2.
    9.2 The game is drawn upon a correct claim by the player having the move, when the same position, for at least the third time (not necessarily by a repetition of moves):
    a. is about to appear, if he first writes his move on his scoresheet and declares to the arbiter his intention to make this move, or
    b. has just appeared, and the player claiming the draw has the move.
Decyzja sędziego głównego (doszło aż do niego) była taka: Czech nie mógł już złożył reklamacji 50 posunięć + przyznanie 3 minut Darkowi za nieprawidłową reklamację 3x przez przeciwnika.

Argumentacja: kara czasowa - oczywiste.
    9.5 If a player claims a draw as in Article 9.2 or 9.3 he may stop both clocks. (See Article 6.12.b) He is not allowed to withdraw his claim.
    b. If the claim is found to be incorrect, the arbiter shall add three minutes to the opponent's remaining thinking time.
Natomiast co do reklamacji 50 posunięć, sprawa wygląda tak: gdyby Hraczek zaczął od niej, zostałaby przyjęta (wykonano 53 czy 54 ruchy).
Natomiast on zaczął od nieprawidłowej reklamacji 3x, której pełny skutek jest taki:
    9.5.b. If the claim is found to be incorrect, the arbiter shall add three minutes to the opponent's remaining thinking time. Then the game shall continue. If the claim was based on an intended move, this move must be made as according to Article 4.
Innymi słowy, na skutek nieprawidłowej reklamacji Hraczek musiał ponieść karę, tzn. wykonać posunięcie, które zapisał na blankiecie (a Darkowi dodano 3 minuty), a dopiero wtedy mógł robić co chciał (partia była kontynuowana). Zgodnie z przepisami:
    9.3 The game is drawn, upon a correct claim by the player having the move, if:
    a. he writes his move on his scoresheet and declares to the arbiter his intention to make this move, which shall result in the last 50 moves having been made by each player without the movement of any pawn and without any capture, or
    b. the last 50 consecutive moves have been made by each player without the movement of any pawn and without any capture.
    9.4 If the player touches a piece as in Article 4.3 without having claimed the draw he loses the right to claim, as in Article 9.2 or 9.3, on that move.
A więc, będąc zobligowany do wykonania zapisanego ruchu, jako części kary za nieprawidłową reklamację 3x, Hraczek podpadł pod punkt 9.4, a tym samym stracił możliwość reklamacji 50 ruchów.
Nie była to decyzja dla wszystkich oczywista (dlatego piszę o niej na forum jako ciekawostkę i zarazem informację dla naszych sędziów), ale rzeczywiście - także dla mnie - wynikała z aktualnych przepisów (dyskusja, czy to są dobre przepisy, to inna sprawa). Do analogicznego wniosku doszedł niezależnie przewodniczący FIDE Rules and Tournament Regulations Commission.

Co ciekawe, gdyby Hraczek reklamował najpierw 3x w pozycji po ruchu Darka (czyli na podstawie 9.2.b) i okazałoby się to nieprawidłową reklamacją, to po dodaniu Darkowi 3 minut Hraczek miałby prawo natychmiastowego zareklamowania 50 ruchów, gdyż nie podpadłby pod punkt 9.4.
Niby różnica minimalna, a z jakże istotnymi konsekwencjami w praktyce.
Myślę, że osoby piszące przepisy nie były świadome tej konsekwencji swoich zapisów (co nie znaczy, że zapisy są złe).

Sytuacja zakończyła się tak, że po wykonaniu zapisanego na blankiecie posunięcia i naciśnięciu zegara przez Czecha, Darek natychmiast zagrał g6. Posunięcie samo w sobie wygląda absurdalnie, ale było to jedyne posunięcie przedłużające szanse na zwycięstwo. Ostatecznie Darek wygrał.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9061
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1997 razy
Otrzymał podziękowań: 2144 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Quiz szachowy

Postprzez mol_ksiazkowy » 24 sty 2018, 11:13

Wydaje się iż można juz przedstawić rozwiązanie...
Matematyka jest jak ocean, w którym demon pływa, mol nurkuje a słoń sie myje...
Avatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Przyjaciel
 
Posty: 1334
Dołączył(a): 16 sie 2006, 21:23
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 70 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: molksiazkowy
FICS: molksiazkowy

Re: Quiz szachowy

Postprzez kolokwium » 24 sty 2018, 19:22

Odpowiedź jest w cytacie:
    XL Olimpiada szachowa 2012 w Stambule, Hraczek - Świercz
    Sytuacja zakończyła się tak, że po wykonaniu zapisanego na blankiecie posunięcia i naciśnięciu zegara przez Czecha, Darek natychmiast zagrał g6. Posunięcie samo w sobie wygląda absurdalnie, ale było to jedyne posunięcie przedłużające szanse na zwycięstwo. Ostatecznie Darek wygrał.
[Event "XL Chess Olympiad"]
[Site "Istanbul TUR"]
[Date "2012.09.07"]
[EventDate "2012.08.28"]
[Round "10.5"]
[Result "0-1"]
[White "Zbynek Hracek"]
[Black "Dariusz Swiercz"]
[ECO "E57"]
[WhiteElo "2619"]
[BlackElo "2594"]
[PlyCount "224"]

1. c4 Nf6 2. Nc3 e6 3. d4 Bb4 4. e3 O-O 5. Bd3 d5 6. Nf3 c5 7. O-O dxc4 8. Bxc4 Nc6 9. a3 Bxc3 10. bxc3 Qc7 11. Bb2 e5 12. h3 Bf5 13. Qe2 Rad8 14. Bb5 e4 15. Nd2 Bg6 16. Bxc6 bxc6 17. Nc4 Bh5 18. Qc2 Rd5 19. Ne5 c4 20. f4 exf3 21. gxf3 Nd7 22. f4 Nxe5 23. fxe5 Bg6 24. e4 c5 25. Qe2 Rd7 26. Qxc4 Bxe4 27. Qxc5 Qxc5 28. dxc5 Rd5 29. c4 Rxc5 30. Rac1 Rfc8 31. Bd4 Rxc4 32. Rxc4 Rxc4 33. Bxa7 Rc3 34. Re1 Bf5 35. h4 Rxa3 36. Bf2 h6 37. Re3 Ra4 38. Kg2 Be6 39. Rd3 Kh7 40. Rd4 Ra3 41. Bg3 Kg6 42. Kf2 Rb3 43. Kg2 Kf5 44. Rf4+ Kg6 45. Rd4 Bc8 46. Kf2 Kh5 47. Rf4 Be6 48. Rd4 Rc3 49. Kg2 Rc2+ 50. Kf1 Bh3+ 51. Ke1 Ra2 52. Rf4 Be6 53. Rd4 Kg6 54. Rf4 Rb2 55. Kf1 Rd2 56. Ke1 Rd3 57. Bf2 Kh5 58. Re4 Bg4 59. Kf1 Rb3 60. Rf4 Be6 61. Re4 Rc3 62. Ke2 Kg6 63. Rf4 Ra3 64. Kf1 Ra5 65. Bg3 Ra3 66. Bf2 Kh5 67. Re4 Rf3 68. Ke1 Bg4 69. Rd4 Rf5 70. Bg3 Rf3 71. Bf2 Bf5 72. Ke2 Rb3 73. Rf4 Bg4+ 74. Kd2 Be6 75. Ke2 Rb5 76. Bd4 Ra5 77. Kf2 Ra3 78. Ke2 Ra4 79. Ke3 Ra2 80. Kd3 Ra5 81. Ke3 Rb5 82. Kd2 Rd5 83. Ke3 Rd8 84. Ke4 Ra8 85. Ke3 Ra6 86. Kd2 Rc6 87. Bf2 Rc7 88. Bg3 Ra7 89. Rd4 Ra3 90. Bf2 g6 91. Be3 Ra5 92. Bf4 Ra3 93. Be3 Ra2+ 94. Kc3 g5 95. hxg5 hxg5 96. Rd8 g4 97. Rg8 Kh4 98. Kd4 Kg3 99. Kd3 Kf3 100. Bd4 g3 101. Rh8 Bf5+ 102. Kc3 Rc2+ 103. Kb3 Rc1 104. Rg8 Be6+ 105. Kb2 Rc4 106. Ba7 Rc8 107. Rg5 g2 108. Rg7 Rc7 109. Bg1 Rc4 110. Rg8 Rg4 111. Ra8 Ke2 112. Ra3 Re4 0-1
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9061
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1997 razy
Otrzymał podziękowań: 2144 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Quiz szachowy

Postprzez kolokwium » 24 sty 2018, 19:44

Pytanie:
Jest sędzia klasy centralnej, który najwięcej razy uczestniczył w Ogólnopolskich Konferencjach Sędziów Szachowych.
Jak ów sędzia się nazywa i w których latach (i dlaczego) nie uczestniczył w Konferencjach.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9061
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1997 razy
Otrzymał podziękowań: 2144 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Poprzednia strona

Powrót do Historia szachów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe