Jeśli mogę Ci doradzić coś od siebie, to ja zawsze byłam zwolenniczką nauki metodami aktywnymi i myślę, że dużo może dać samo czytanie partii komentowanych.
Tu na poziom III kategorii myślę, że w sam raz może być książeczka: Jose Raul Capablanca Pana Grzegorz Siwka z Wyd. RM.
Ale także wartościowe jest oglądanie partii granych i komentowanych przez zawodowych trenerów, chociażby na youtubie. Ostatnimi czasy na szczęście takich materiałów pojawia się coraz więcej. Mogę tu polecić mój ulubiony kanał, który prowadzi John Bartholomew i chcociażby jego cykl szkoleniowy - Climbing the Rating Ladder:
https://www.youtube.com/watch?v=y9KKFBW ... BV&index=4(Angielski tam jest przyjemny, a John ma świetne poczucie humoru przy tym

)
Poza tym koledzy powyżej podali już przykłady książeczek - podręczników, z których można się nauczyć / douczyć podstawowych pojęć.
I jeszcze tak, na początku ważne jest trenować taktykę. Bardzo dobre i przyjemne w rozwiązywaniu zadanek są moim zdaniem poszczególne zbiory Pana Dobrynieckiego

A jeśli mogę polecić jeszcze jakąś książeczkę na początek, z której można nauczyć się / uporządkować podstawy: James Eade - Szachy Praktyczny przewodnik - ładna poligrafia, dobrze uporządkowany materiał, Autor posiada dobre pióro

z tego co pamiętam.