Zbiorcze pytania

Moderator: kolokwium

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez kolokwium » 19 mar 2018, 21:39

Tylko przy określeniu w szachach szybkich i błyskawicznych czy jest "dostateczny nadzór sędziowski" gdyż to decyduje o obowiązujących przepisach.
Wszystkie inne przepisy odnośnie liczby sędziów są (lub mogą być) w wytycznych do danego turnieju lub serii turniejów. O tym decyduje organizator, zleceniodawca lub inna osoba mocno zainteresowana w przygotowanie/przebieg turnieju (np. FIDE, ECU, PZSzach, Urząd Gminy, sponsor, itp.). Sędzia również może mieć takie zastrzeżenia.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez pyetrek » 19 mar 2018, 21:53

kolokwium napisał(a): "dostateczny nadzór sędziowski"


Jak to rozumieć 100 desek na jedną parę oczu sędziego czy 10?
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 743
Dołączył(a): 15 paź 2006, 15:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez rutra » 19 mar 2018, 22:32

pyetrek napisał(a):
kolokwium napisał(a): "dostateczny nadzór sędziowski"


Jak to rozumieć 100 desek na jedną parę oczu sędziego czy 10?


Rapid - jeden sędzia na 3 partie (A.3.1.1.)
Blitz - jeden sędzia na 1 partie. (B.3.1.1.)
Ostatnio edytowany przez rutra, 19 mar 2018, 22:56, edytowano w sumie 1 raz
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 19 mar 2018, 22:38

Szachy szybkie/błyskawiczne bez "dostatecznego nadzoru"

[FEN "rnbqkbnr/ppp1pppp/3p4/1B6/4P3/8/PPPP1PPP/RNBQK1NR w - - 0 1"]

Czarne zagrały 2. ...Nf6 (?), białe odpowiedziały 3. d3 i przełączyły zegar.

[FEN "rnbqkb1r/ppp1pppp/3p1n2/1B6/4P3/3P4/PPP2PPP/RNBQK1NR w - - 0 1"]

Czarne reklamują nieprawidłowe posunięcie. Jaka decyzja sędziego?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez pyetrek » 19 mar 2018, 22:41

To chyba raczej warunki w naszej rzeczywistości nieosiągalne.
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 743
Dołączył(a): 15 paź 2006, 15:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez kolokwium » 19 mar 2018, 22:42

W Polsce jest dużo sędziów :*
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez rutra » 19 mar 2018, 22:59

Na egzaminie sędziowskim na klasy okręgowe w Warszawie w 2015 roku były aż cztery pytania o sytuacje z "dostatecznym nadzorem".

Takie turnieje mogą być spotykane w mistrzostwach świata, kontynentu w szachach szybkich/błyskawicznych. Może się zdarzyć, że w turnieju będzie grać tylko 10 zawodników, a wtedy znalezienie 4-10 sędziów może nie być takie trudne. :D
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez pyetrek » 19 mar 2018, 23:13

Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 743
Dołączył(a): 15 paź 2006, 15:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 19 mar 2018, 23:17

Numer jak ze sławnej partii Carlsen - Inarkijew :P :*
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez kolokwium » 19 mar 2018, 23:24

Fikcja, gdyż w Katowicach turnieje były rozgrywane "bez dostatecznego nadzoru".
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 19 mar 2018, 23:49

No właśnie dzisiaj na turnieju blitza była tego typu sytuacja. Zawodnik A wykonał nieprawidłowe posunięcie (król był atakowany), zawodnik B nie zauważył szacha i wykonał... no właśnie, nieprawidłowe posunięcie(?). I co ostatecznie powinien zrobić sędzia jeśli zawodnik A reklamuje nieprawidłowe posunięcie?

Czy może tu (w pozycji z diagramu) biały "zatwierdził" nieprawidłowe posunięcie i teraz czarny powinien obronić się przed szachem? Jak się nie obroni to co wtedy?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 20 mar 2018, 00:16

kolokwium napisał(a):Odnośnie nieprawidłowego posunięcia.
    Co jest nieprawidłowym posunięciem jest napisane w art. trzecim.
    Jeżeli wszystko jest zgodne, to dochodzi art. czwarty, o wykonaniu/przebiegu posunięć.
    Później art. siódmy o nieprawidłowościach i tam może być posunięcie prawidłowe uznawane za nieprawidłowe (karane jak za nieprawidłowe).

Białe nie naruszyły artykułu trzeciego, dlatego nie wykonały nieprawidłowego posunięcia.
Partia błyskawiczna "bez dostatecznego nadzoru", czyli po zatwierdzeniu posunięcia przez białe pozycja jest prawidłowa.
Ruch przypada na czarne i mają dylemat jak obronić się przed matem.
Można się zastanowić czy wyciągać od czarnych konsekwencje za nieuzasadnioną reklamację.

PS
Wszelkie uzasadnienia w opisie partii Carlsen - Inarkijew.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez hajdzik » 20 mar 2018, 08:18

ale kłopot nie polega na znalezieniu tylu sędziów.
Gdyby im dobrze zapłacić mielibyście nawet 2 sędziów na jedną deskę w turnieju gdzie grać będzie 100 lub więcej zawodników :0

Kasa rządzi światem - nic nie uległo zmianie od dawnych dawnych czasów
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2942
Wiek: 40
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 249 razy
Otrzymał podziękowań: 424 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez pyetrek » 25 mar 2018, 17:18

Mam jeszcze pytanie.Tempo 2x15min. zawodnik wykonuje nieprawidłowy ruch i naciska zegar zgodnie z nowymi przepisami dopiero drugi taki ruch przegrywa czy jednak jest zobowiązany do wykonania posunięcia dotkniętą bierką zgodnie z zasadą "dotknięta idzie" oczywiście zakładamy ,że wykonanie prawidłowego posunięcia tą bierką jest możliwe.
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 743
Dołączył(a): 15 paź 2006, 15:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Dwa pytania o przepisy

Postprzez rutra » 25 mar 2018, 17:29

2 minuty + jest zobowiązany do wykonania posunięcia bierką, którą dotknął.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe