Zdecydowałem się na udokumentowanie moich treningów szachowych oraz (miejmy nadzieję) postępów. Mam 22 lata, szachami zainteresowałem się około rok temu. Nie stawiam sobie za cel osiągnięcia I kat. w określonym czasie. Wychodzę z założenia, że systematyczny i solidny trening powinien mi ją zapewnić prędzej czy później. Do tej pory wiedzę czerpałem z przeróżnych filmików, analizowałem niektóre ze swoich partii, grałem tempem 15/10, a ponadto rozwiązywałem zadania taktyczne na chess.com. Nie mogę tego jednak uznać za dobrze spożytkowany czas, jeżeli chodzi o progres szachowy, gdyż zwiększanie poziomu gry nie było moim celem. Jakiś czas temu to się zmieniło, więc postanowiłem uporządkować swój trening, aby był on efektywny. Nie byłem nigdy na żadnym turnieju szachowym, więc trudno mi ocenić na jakim dokładnie poziomie się znajduję.
Posiadam książki takie jak:
- A. Panczenko, Teoria i praktyka końcówek szachowych - obecnie gromadzi kurz i czeka na odpowiedni moment (za trudna)
- A. Kotow, Myśl jak arcymistrz - spotkałem się z opiniami, że z książki nie wyniesie się dużo będąc na niskim poziomie. Odrzuca mnie od niej głębokość przedstawianych wariantów, których na ten moment nie jestem w stanie zwizualizować. Na pewno będę zaglądał do niej w przyszłości. Obecnie inny plan (czyt. dalej).
- V. Vuković, Sztuka ataku - książka ciekawa, której przestudiowanie powinno poprawić poziom gry jednak obecnie nie jest priorytetem.
- G. Kasparow, Moi wielcy poprzednicy - niesamowicie interesująca do której zasiadam z przyjemnością. Wszystkie pozycje rozstawiam na szachownicy i zastanawiam się nad wariantami, porównując z tym co zostało rzeczywiście zagrane. Ponadto przyjemnie jest poczytać biografię poprzednich mistrzów.
- sławna seria A. Yusupov'a - dochodzimy do głównej książki, o której nie widziałem złego słowa. Zainspirowany innymi tematami i pozytywnymi opiniami na jej temat zdecydowałem się na zakup. Wczoraj do mnie dotarła. Na niej mam zamiar oprzeć swój trening co powinno zapewnić kompletną wiedzę (bez luk) potrzebną do osiągnięcia postawionego celu.
Obecnie:
- przerobiłem 1 rozdział (Mating motifs) A. Yusupov "Build up your chess 1" - 16/16 PKT
- przerobiłem 50 stron G. Kasparow "Moi wielcy poprzednicy"
- ranking zadań taktycznych na chess.com - 2037 pkt (2131 najwyższy)
- ranking chess.com tempo 15/10 - 1429, 65% zwycięstw
Planuje:
- poświęcać na szachy codziennie min. 2.5h
- przerabiać nie mniej niż 2 rozdziały A. Yusupova tygodniowo
- kontynuować książkę G. Kasparowa
- analizować partie obecnej czołówki światowej (1-2 tygodniowo)
- rozwiązywać zadania taktyczne na chess.com
- rozpocząć gry tempem 30min+ (może znajdzie się ktoś chętny z wyższym poziomem gry?) oraz ich analizę
Nie jestem pewien czy zawarłem w tym poście wszystko co chciałem. Jeżeli ktoś ma jakieś spostrzeżenia, pytania, rady czy inne sugestie to jestem otwarty.