Moderator: ŁowcaAndroidów
acidity napisał(a):Jeżeli ktoś będzie szukał klubu i skorzysta z tej mapy, to nie będzie wnikał dlaczego klub nie płaci, tylko po prostu stwierdzi, że tam nie warto iść, bo to dłużnicy.
acidity napisał(a):Jeżeli ktoś będzie szukał klubu i skorzysta z tej mapy, to nie będzie wnikał dlaczego klub nie płaci, tylko po prostu stwierdzi, że tam nie warto iść, bo to dłużnicy.
A może faktycznie nie warto? Płacąc w terminach dla UKS jest to 200 zł a dla pozostałych 250 zł. Jeśli dla kogoś to jest dużo, to ja nie wiem co myśleć o zarządzających w tych klubach? Jak oni mogą wyszkolić kogokolwiek i w ogóle prowadzić jakąś działalność?
Trzeba wiele złej woli, aby dopatrzyć się tu złośliwości.AuroraBorealis napisał(a):Nie wiem też po co złośliwości typu "ale faktycznie, jak wam się chce to aktualizować".
Powiem dokładnie to samo. Kluby prowadzą działalność mniej lub bardziej amatorsko, ale minimum przyzwoitości nakazuje władzom klubu pozyskać pieniądze na podstawowe potrzeby. Podstawowymi potrzebami są te, bez których klub nie może normalnie prowadzić codziennej działalności m.in. opłaty za konto bankowe, roczne składki, licencje klubowe itp. Na to można spokojnie ze składek zebrać, a jak się chce więcej, to trzeba ruszyć 4 litery i postarać się o jakąś dotację, sponsora albo po prostu zrobić zbiórkę kasy. Koniec końców winę za złą sytuację finansową zawsze ponoszą władze klubu. Jak ktoś podejmuje decyzję o zaprzestaniu wnoszenia opłat członkowskich dla PZSzach, to powinien też złożyć rezygnacje z członkostwa. Wtedy nie ma długów i w razie potrzeby może w dowolnym momencie przystąpić do PZSzach. Takie zaprzestanie wnoszenia opłat świadczy o wyjątkowej niekompetencji, choćby z powodu utraty ulgi oraz nawarstwienia się opłat.Czaturanga napisał(a):acidity napisał(a):Jeżeli ktoś będzie szukał klubu i skorzysta z tej mapy, to nie będzie wnikał dlaczego klub nie płaci, tylko po prostu stwierdzi, że tam nie warto iść, bo to dłużnicy.
A może faktycznie nie warto? Płacąc w terminach dla UKS jest to 200 zł a dla pozostałych 250 zł. Jeśli dla kogoś to jest dużo, to ja nie wiem co myśleć o zarządzających w tych klubach? Jak oni mogą wyszkolić kogokolwiek i w ogóle prowadzić jakąś działalność?
A co powiesz acidity o klubach, które mają 1000zł na każdy sezon. Z czego mają zgłosić drużyny do rozgrywek, opłacić składki do OZSzachu i PZSzachu i zadbać o formalności (karty,licencje itd.) Oczywiście jak chcesz by dziecko grało w szachy zawodowo, reprezentowało miasto, grało na MP wraz z drużyną to zapisujesz je do dużego i bogatego klubu. Jeśli myślisz o sezonowym hobby dla dziecka nie interesuje Cie czy klub zalega z opłatami. Zanim kogoś obrazisz pomyśl...
acidity napisał(a):Takie zaprzestanie wnoszenia opłat świadczy o wyjątkowej niekompetencji, choćby z powodu utraty ulgi oraz nawarstwienia się opłat.
acidity napisał(a):Powiem dokładnie to samo. Kluby prowadzą działalność mniej lub bardziej amatorsko, ale minimum przyzwoitości nakazuje władzom klubu pozyskać pieniądze na podstawowe potrzeby. Podstawowymi potrzebami są te, bez których klub nie może normalnie prowadzić codziennej działalności m.in. opłaty za konto bankowe, roczne składki, licencje klubowe itp. Na to można spokojnie ze składek zebrać, a jak się chce więcej, to trzeba ruszyć 4 litery i postarać się o jakąś dotację, sponsora albo po prostu zrobić zbiórkę kasy.
acidity napisał(a):Liczebność kadr wojewódzkich nie zależą od związku szachowego, tylko od MSiT oraz wojewódzkiej federacji sportu. Bodaj 2 albo 3 lata temu zrobili wielkie cięcie szachistom na rzecz takich dyscyplin jak boks czy kolarstwo. Liczebność kadr młodzików zależna jest od liczby ludności na terenie danego województwa.
acidity napisał(a):Związki ogólnopolskie mają za główny cel wspierać sport profesjonalny oraz kadry narodowe juniorów. D
Powrót do Sprawy dotyczące PZSzach i WZSzach
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość