Jak barbara nabija, to ja też nabiję.
Nie zapraszam na chińskie szachy bo nie wiem co to takiego. Zapraszam za to na polskie warcaby, które wymyślił polski oficer będący w służbie Napoleona Bonapartego. Te warcaby niektórzy zwą 100-polowymi.
A jak polskie to polskie! Ciekawe czy będą kiedyś w kurniku polskie szachy. Te wymyślił Polak pan Gliński. Polskie szachy są zwane szachami heksagonalnymi.
Jak barbara nabija, to ja też nabiję.
Nie zapraszam na chińskie szachy bo nie wiem co to takiego. Zapraszam za to na polskie warcaby, które wymyślił polski oficer będący w służbie Napoleona Bonapartego. Te warcaby niektórzy zwą 100-polowymi.
A jak polskie to polskie! Ciekawe czy będą kiedyś w kurniku polskie szachy. Te wymyślił Polak pan Gliński. Polskie szachy są zwane szachami heksagonalnymi.
Wspomnienia;
Do Poraju (1979 rok) na Mistrzostwa Polski w warcabach 100 -polowych,przyjechalo okolo 90 warcabistow w tym Czterej bracia ze Szczecina ( wszyscy oni juz po 40- sce).
Warcaby gralo sie od 7 rano do 22,00 a nawet dluzej. Nikt nie narzekal na przemeczenie , na nagrody na mieszkaniu w domkach letniskowych w marcu.
Atmosfera przyjacielska panowala,wszyscy tam przyjechalim poznac warcaby 100-polowe,poznac arcymistrza Agafonowa z Litwy. Impreza trwala 4 dni. Byly blitze,symultany i nikt nie martwil sie kto ma mu zaplacic za impreze warcabowa....
Wysłany: 2010-07-01, 19:37 Blog poświęcony chińskim szachom
Witam!
Od listopada prowadzę mały blog o szachach chińskich "CUDOWNY ŚWIAT XIANGQI" (http://szachychinskie.bloog.pl). Staram się przybliżać reguły i podstawy gry polskim amatorom i pasjonatom gier azjatycich.
Wysłany: 2010-07-01, 19:45 Re: Blog poświęcony chińskim szachom
toniek napisał/a:
Witam!
Od listopada prowadzę mały blog o szachach chińskich "CUDOWNY ŚWIAT XIANGQI" (http://szachychinskie.bloog.pl). Staram się przybliżać reguły i podstawy gry polskim amatorom i pasjonatom gier azjatycich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum